‘Overspanning’: 5 tips voor behoud van elektronica

‘Overspanning’: 5 tips voor behoud van elektronica

Bij elektrische spanningspieken denken we meestal aan blikseminslag en bliksem kan inderdaad catastrofale gevolgen hebben voor de elektra, maar wist u dat spanningspieken ook vanuit uw eigen huis kunnen ontstaan? Defecte bedrading of het opstarten van een airco unit of koelkast kan eveneens een overbelasting van het elektrische netwerk veroorzaken.

Daarom geven we 5 tips voor het voorkomen van overspanning en het beschermen van elektronische apparatuur.

Tip 1

De huidige elektronische apparatuur is veel gevoeliger voor spanningspieken dan de apparaten van vroeger. Een stroompiek die tien jaar geleden helemaal geen invloed had, kan tegenwoordig met gemak een printplaat doorbranden.

Preventief onderhoud en de aanschaf van een goede overspanningbeveiliger is dan ook geen overbodige luxe en uiteindelijk veel goedkoper dan een tv, laptop of geluidsinstallatie achteraf te moeten vervangen.

Tip 2

Voor het aanschaffen van een goede overspanningbeveiliger zijn er drie belangrijke eigenschappen:

“Low clamp level” – de spanning die nodig is om de overspanningbeveiliger te activeren, zodat  de stroompiek naar aarde wordt afgeleid.

“Low response time” – de reactietijd van de overspanningbeveiliger in nanoseconden, de tijd die hij nodig heeft om in werking te treden.

“High surge capability” – het aantal keren dat de overspanningbeveiliger de spanningspieken kan absorberen voordat zijn levensduur eindigt.

Tip 3

Indien er sprake is geweest van een hoge spanningspiekinslag, vertrouw niet zomaar op de overspanningbeveiliging, maar zorg ervoor dat de beveiliging een controlelampje heeft. Dit lampje geeft aan of de overspanningbeveiliging na de inslag nog in staat is om een nieuwe overspanning op te vangen. Als het lampje niet meer brandt, is de beveiliging doorgebrand en is uw apparatuur dus niet langer beschermd.

Tip 4

Vermijd een stekkerdoos-overspanningbeveiliger met meerdere aansluitpunten. De elektriciteit gaat altijd alle aansluitpunten langs voordat die naar aarde wordt afgevoerd. Wanneer de overspanning niet goed kan worden opgevangen, komt deze stroomstoot bij alle aangesloten elektronica terecht en kunnen dus meerdere apparaten tegelijkertijd doorbranden.

Tip 5

Zelfs de beste overspanningbeveiliging kan sneuvelen onder zwaar weer. Als u in een gebied woont met een hoge kans op blikseminslag kunt u in plaats van individuele overspanningbeveiligers misschien beter overwegen om het hele huis goed te beschermen en bescherming te plaatsen op het punt waar de elektriciteit het huis binnenkomt.

Het is altijd aan te raden om de installatie door een gecertificeerde elektricien te laten doen, zodat u verzekerd bent van een overspanningbeveiliging die zijn werk goed doet.Met vragen of voor meer informatie kunt u contact opnemen met ENNIA, want ook de veiligheid en beveiliging van uw elektrische apparatuur is voor ons een prioriteit.