Hoe dealen bedrijven in de toekomst met corona?

Eén ding is duidelijk: van corona zijn we voorlopig niet af. Veel experts stellen dat corona hier is en hier zal blijven. Ook als iedereen is gevaccineerd gaan we niet terug naar de oude situatie. De nieuwe uitdaging is om te leren omgaan met het virus en de gevolgen tot een minimum te beperken.

De beste optie is dat het virus uitsterft. Er zijn voorbeelden bekend dat met name agressieve virussen zichzelf uitroeien. Groter is de kans dat het coronavirus in kracht afneemt. Het zou op den duur kunnen afzwakken tot een soort verkoudheidsvirus. Met als nadeel dat het jaarlijks terugkeert.  

Voorlopig is het nog niet zover. Het vaccineren is in volle gang. Hoe verder we hier mee op weg zijn hoe groter de vrijheden die we terugkrijgen. Maar vanouds wordt het niet meer. Wat zijn ontwikkelingen waarmee jij als ondernemer in de komende periode te maken krijgt?  

Wat komt er op ondernemers af?

  • Veel hygiënemaatregelen blijven van kracht. We gaan door met handenwassen. Schoonmaken krijgt meer aandacht en wordt onderdeel van het bedrijfsbeleid. De (gezondheids)zorg van bedrijven voor hun personeel zal toenemen.
  • Thuiswerken is niet langer uitzonderlijk. We hebben gemerkt dat werken op afstand op zich prima gaat. We blijven er (in meer of minder mate) mee doorgaan. Ook omdat werk en privé zo beter zijn te combineren. Verder worden ook werktijden flexibeler. Het is aan werkgevers om aandacht te schenken aan de thuiswerkplek: voldoet die aan de arbo-regels?
  • Digitalisering zal verder oprukken. Alleen een winkel of showroom is niet meer voldoende. Een klantgerichte, gebruiksvriendelijke website of app is van steeds groter belang. Dat geldt ook voor online marketing en het verkrijgen van positieve reviews.
  • De coronacrisis heeft bedrijven ook geleerd hoe belangrijk het is om flexibel te zijn. Hoe snel lukt het jouw bedrijf om het roer om te gooien als dat nodig is? Denk aan de kledingfabriek die in coronatijd mondkapjes is gaan maken. Of het parfumhuis dat tijdelijk overschakelde op de productie van desinfecterende handgel voor ziekenhuizen.
  • Het heeft er alle schijn van dat corona het thema duurzaamheid een flinke boost geeft. Bedrijven laten steeds meer zien dat ze verantwoord werken en oog hebben voor de toekomst van de aarde. De jonge generatie kijkt daar ook in toenemende mate naar bij het kopen van hun producten en zoeken van een baan.

 

Moving forward together

Vaak wordt bij corona alleen gedacht aan de negatieve effecten voor het bedrijfsleven. Maar er zijn ook bedrijven die juist extra groei realiseren. Ook blijken bedrijven vindingrijk en spelen succesvol in corona.

Mooi voorbeeld is de likeurfabriek die ook handgel met alcohol is gaan produceren. Om ondernemers te inspireren en te stimuleren vind je op de ENNIA.com filmpjes van ondernemers die vertellen hoe ze hun bedrijf hebben aangepast in de corona-tijd.

Neem dit voorbeeld: een krokettenproducent die eerst aan restaurants leverde. Dat is helemaal stilgevallen. Nu zijn zijn kroketten in de schappen van de supermarkt te vinden.


Vaak brengen veranderingen ook nieuwe risico’s met zich mee. Wil je daarover sparren of heb je vragen? Wij van ENNIA denken als risicospecialist graag met je mee.

Maak nu een afspraak


Sayonara Tiel
ENNIA Corporate Insurance Specialist