Nepmail kan je bedrijf plat leggen

Papiamentu            Papiamento (Aruba)

Veel mensen denken: een nep-mailtje, daar trap ik niet in. Vergeet het maar. Criminelen gaan uiterst professioneel te werk. Uit onderzoek blijkt dat 30% van nep-mailtjes die bij bedrijven binnenkomen, worden geopend. Het zijn vooral kleinere bedrijven waar de criminele organisaties hun pijlen op richten.

“Eén werknemer die op een verkeerde link klikt kan fataal zijn”

Denk niet dat er een op een zolderkamer een boefje aan het werk is. Het gaat om georganiseerde misdaad met tienduizenden ‘medewerkers’. Ze kunnen overal in de wereld zitten. Ze zijn er op uit om gevoelige informatie van jouw bedrijf te verzamelen, je op te lichten, te gijzelen of in te breken. Professionele criminele business is voor een leek niet meer van echte business te onderscheiden.

Hoe werkt het? Bedrijven krijgen een e-mailbericht dat eruit ziet alsof de bank het heeft gestuurd, of de overheid of een andere instantie. Voor je medewerkers is het routine om het mailtje even te openen om te kijken waarover het gaat. Meestal wordt gevraagd om op een linkje te klikken of een bijlage te openen. Vervolgens wordt een virus verspreid dat bijvoorbeeld al je software blokkeert of belangrijke gegevens kopieert.  

Waar moet je op letten? Het allerbelangrijkste is misschien wel het emailadres van de afzender. Vaak is het een vaag adres of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf. Stel, er staat Wesley | MCB BANK als afzender. Dat ziet er betrouwbaar uit. Pas als je met de cursor op de afzender gaat staan (of met de rechtermuisknop klikt), zie je de volledige naam. En dan blijkt dat het niet het echte emailadres is van de bank.

Zo zijn er tal van kenmerken te noemen. Het belangrijkste is dat je als ondernemer hierover met je medewerkers praat. Zorg dat ze zich bewust zijn van het gevaar. Er hoeft maar één werknemer op een verkeerde link te klikken om een groot probleem te veroorzaken. Dus bespreek de risico's. Dat vergroot de weerbaarheid van je organisatie.

Wij van ENNIA helpen je daar graag bij. Wij zijn specialisten in het herkennen van risico’s. Veiligheid is vooral een kwestie van DOEN met elkaar.

Maak nu een afspraak

Juliska Cijntje-web.png
Juliska Cijntje
Cördinator Customer Relations