Succes kok Maria smaakt naar meer

Papiamentu    Papiamento (Aruba)

Maria kan niet alleen goed koken, ze is ook een echte ondernemer. Sinds een half jaar runt ze een heus cateringbedrijf. Het begon heel klein. Thuis maaltijden maken die ze verkocht. Haar man bracht ze rond. Ze kreeg steeds meer klanten. In een paar jaar tijd kookte ze een aardig inkomen bij elkaar. Dat smaakte naar meer. Toen besloot Maria het groter aan te gaan pakken.

“Het was een flinke gok. Haar man zegde zijn baan op”

Om de hoek huurt ze nu een bedrijfsruimte. Van het verdiende spaargeld heeft ze vier fornuizen gekocht, een paar werktafels, het nodige kookgereedschap en een professionele afwasmachine. Ook huurt ze 2 koks in. Haar man zegt z’n baan op en helpt haar met alle klusjes die er zijn. Ook hun oudste zoon werkt mee.

In de eerste maanden ligt de nadruk nog op maaltijdbezorging. Maar al snel maakt ze hele buffetten. Er komt extra personeel bij en de kleine hal die bij het huurpand hoort, staat al snel vol met voorraad en vele tafels en stoelen die ze ook verhuurt voor feesten en partijen. Haar man heeft zijn SUV-auto ingewisseld voor een bedrijfsbusje. Daar staat met grote letters op: ‘Kushina Maria’.

Ik maak een afspraak met Maria om de risico’s van haar bedrijf in kaart te brengen. Wat blijkt: Maria heeft het zo druk met de dagelijkse business dat ze ‘vergeten’ is een paar belangrijke maatregelen te nemen. Wat te denken van een brandblusser? Heeft ze niet, terwijl ze wel elke dag met open vuur werkt. Zo zijn er meer maatregelen. Maria vertelt dat ze nog geen enkele verzekering heeft afgesloten. Zonder dat ik het zeg zie ik in gedachte allerlei ellende die haar mooie bedrijf in 1 klap kan platleggen. Horeca heeft hele specifieke risico’s. Denk bijvoorbeeld aan contant geld. Waar bewaart Maria dat geld?   

Ik maak voor Maria een lijstje met maatregelen die zij en haar man zelf kunnen nemen. Ook vertel ik haar dat ze voor een klein bedrag per maand grote risico’s met een verzekering kan afdekken. Ze is er blij mee.

Als ik een paar maanden later nog eens bij het bedrijf langs ga, zie ik in de hoek bij de fornuizen een brandblusser hangen. Dat doet me goed.

Maak nu een afspraak

 

 

 

 


Sayonara Tiel
ENNIA Corporate Insurance Specialist