Veiligheid op de werkplek

PAPIAMENTU     PAPIAMENTO (ARUBA)

Jeffrey is een stevige jonge kerel, maar hij hoest als een ouwe vent. Ik zeg: Rook jij? “Nee, ik werk in de bouw. De hele dag stof om me heen.” Ik: zet dan een kapje op.

“Kom op man, dat doet
niemand. Ze lachen me uit!”

Dat is nou typisch de bouw. Praten over veiligheid is al gauw zeuren. Ik begrijp het, maar voor mij ben je pas een echte professional als je juist wel durft te staan voor gezond en veilig werken. Ooit gehoord van stoflongen? Dat is echt ernstig. Het komt vooral voor bij bouwvakkers, maar ook bij metaalarbeiders, mijnwerkers en steenhouwers.


Ik heb geen enkele behoefte om de wijsneus uit te hangen. Maar als verzekeringsadviseur zie ik wel wat de gevolgen zijn van ongezond en onveilig werken. Het is slecht voor het personeel maar ook voor de business. Het kost handenvol geld. Een zieke werknemer kost tweeënhalf keer de bruto loonkosten, omdat er omzetverlies optreedt en het werk moet worden uitgevoerd door collega's (overuren) of ingehuurde krachten.

Ik wil Jeffrey vragen of hij tijdens het werk genoeg water drinkt. Dat doe ik maar niet, want het antwoord weet ik al. Drie keer raden bij welke beroepen uitdroging het meest voorkomt. Bouwvakkers, dakdekkers, lassers; ze staan boven aan de lijst.

Bij veel bedrijven gelden allerlei regels voor veilig en gezond werken. Maar hoe gaan we met die regels om? Kijk naar een gemiddeld bouwbedrijf. Risico’s nemen en daar stoer over doen, hoort bij de cultuur van het vak. Veilig werken is voor watjes. Natuurlijk weet iedereen dat hij een helm op moet en al die andere veiligheidsregels moet naleven. Maar doen ze het ook altijd? Daar ligt de sleutel voor veiliger en gezonder werken: dagelijkse discipline. Regels zijn belangrijk, maar het gaat er vooral om hoe we met de regels omgaan.

Leiderschap speelt hierbij een essentiële rol. De directeur bepaalt in sterke mate de cultuur en de werkstijl op de zaak. Voorbeeldgedrag is cruciaal. Dus kom niet met je mooie Audi de bouwplaats oprijden om keurig in het pak even rond te kijken. Je lapt zelf de regels aan je laars. Als je een hesje aantrekt en een helm opzet maakt je een statement dat voor iedereen duidelijk is. Ook Jeffrey heeft daar respect voor.  

Bij ENNIA zijn we specialist in het herkennen van risico’s. Ook als het gaat om de gezondheid en veiligheid van je personeel. Graag komen we bij je langs en praten we er verder over. Veiligheid is vooral een kwestie van DOEN met elkaar.

Maak nu een afspraak

 

 

 

 


Sayonara Tiel
ENNIA Corporate Insurance Specialist