Heerlijk wonen zonder zorgen, hoe doe je dat?

Er is geen plekje op aarde zo heerlijk en comfortabel als thuis. Je eigen bed, je eigen spulletjes, de ideale plek om jezelf te kunnen zijn. Relaxed muziek luisteren, kokkerellen voor je familie, of lekker op de bank voor de tv je favoriete show kijken. Kortom, wonen is genieten.

Maar helaas kan er wel eens wat misgaan. Een overstroming na een flinke regenbui, een brandje in de keuken, of een vervelende inbraak. Het kan gebeuren, en dit soort dingen kunnen vaak nare onverwachte financiële gevolgen met zich meebrengen waar je misschien niet op voorbereid bent.

Gelukkig kun je je voor deze schadekosten heel makkelijk verzekeren, zodat je lekker zonder zorgen kunt wonen. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over woonverzekeringen:

  • Wat is het verschil tussen woonhuis en inboedelverzekering?
  • Ben ik automatisch verzekerd in geval van inbraak, of moet ik dit apart verzekeren?
  • Ik woon in een huurhuis, wat voor verzekering moet ik dan afsluiten?
  • Hoe hoog is mijn eigen risico in het geval van een catastrofe?
  • Ben ik eigenlijk voor het juiste bedrag verzekerd?

Wat is het verschil tussen woonhuis en inboedelverzekering?

  • Woonhuisverzekering verzekert het gebouw en alles wat bij het gebouw hoort, bijvoorbeeld een schuur, garage, maar ook keukenkasten en sanitair. Dit geheel wordt ook wel de opstal genoemd.
  •  Inboedelverzekering verzekert bijna alles wat in het gebouw staat en niet bij het gebouw zelf hoort. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een tv, meubels, kleding etc.

Als er dus wordt ingebroken in het huis, dan valt bijvoorbeeld het gebroken slot of het kapotte raam onder de woonhuisverzekering. Zijn er spullen gestolen, dan vallen die onder de inboedelverzekering.

Ben ik automatisch verzekerd in geval van inbraak, of moet ik dit apart verzekeren?

  • Een basis woonhuisverzekering dekt schade in geval van brand, blikseminslag of ontploffing. Deze verzekering kan je uitbreiden met verschillende extra dekkingen voor bijvoorbeeld inbraak, storm, overstroming, etc.
  • Zowel bij de inboedelverzekering en je woonhuisverzekering kun je je verzekeren tegen de kosten van schade bij inbraak. Je inboedelverzekering dekt dan je gestolen spullen. Je woonhuisverzekering dekt dan de schade aan het gebouw zelf, zoals een kapotte deur of ingeslagen ruit, en biedt ook dekking als een deel van het gebouw is gestolen, zoals een raam, dakpannen of een garagedeur.

Ik woon in een huurhuis, wat voor verzekering moet ik dan afsluiten?

Als je in een huurhuis woont heb jeinboedelverzekering nodig. Als je spullen dan worden gestolen zijn deze hieronder gedekt. De schade aan het gebouw door inbraak zijn dan voor rekening van de verhuurder, en die kan deze schade via zijn woonhuisverzekering claimen.

Hoe hoog is mijn eigen risico in het geval van een catastrofe?

Een catastrofe is een ramp van zo’n grote omvang, dat het vaak desastreuze gevolgen kan hebben voor veel mensen. Er zijn verschillende soorten catastrofes:

  • Natuurgevaren, zoals bijvoorbeeld een storm, orkaan, of aardbeving.
  • Menselijk gevaren, zoals bijvoorbeeld rellen en terrorisme.

 Als je catastrofe dekking hebt bij je woonhuisverzekering of inboedelverzekering, is er altijd sprake van een eigen risico van 2% van de verzekerde som van de woning, met een minimum van f 1.000.

  • Heb je bijvoorbeeld je woonhuis verzekerd voor f 350.000? Dan heb je bij een schadeclaim een eigen risico van f 7.000. Dit betekent dat f 7.000 voor eigen rekening is.
  • Heb je bijvoorbeeld je inboedel verzekerd voor f 100.000? Dan heb je bij een schadeclaim een eigen risico van f 2.000. Dit betekent dat f 2.000 voor eigen rekening is.

Het is dus verstandig om voor deze gevallen wat geld gespaard te hebben zodat schade snel hersteld kan worden.

Ben ik eigenlijk voor het juiste bedrag verzekerd?

  • Als bij schade blijkt dat je woning of inboedel meer waard is dan waarvoor je verzekerd bent dan is er sprake van onderverzekering en kan dit nadelig voor je zijn, omdat het uitbetaalde bedrag lager zal liggen dan de daadwerkelijke vervangingskosten. Bijvoorbeeld: Je inboedel is verzekerd voor f 40.000, maar de werkelijke waarde bedraagt f 80.000. Je bent dus maar voor de helft verzekerd! Stel dat je schade oploopt van f 5.000; door de onderverzekering krijg je dus maar 50% van f 5.000. Dat betekent dat je maximaal f 2.500 vergoed kunt krijgen.
  • Er kan ook sprake zijn van oververzekering, in dit geval is het verzekerd bedrag hoger dan de daadwerkelijke vervangingskosten en heb je te veel premie betaald.

Gelukkig staat je verzekeringsadviseur altijd voor je klaar om je te helpen. Zo weet je zeker dat je voor het juiste bedrag bent verzekerd.

Vragen?

We staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden. Maak nu een afspraak met eenverzekeringsadviseur. We helpen je graag verder.

afpraak maken


Gerelateerde artikelen

Hoe kun je thuis schade door brand, inbraak, storm of overstroming vermijden? In deel 2 van deze artikel-serie hebben wij allerlei handige schadepreventie tips voor je verzameld. Met behulp van deze tips kun je een heleboel schade voorkomen. Je kunt deel 2 hier  lezen.

Zie meer informatie in ons blogoverzicht