Elektriciteitsuitval bij regen en storm voorkomen

Papiamentu (Curaçao)       Papiamento (Aruba)

Het orkaanseizoen is in volle gang. Van 1 juni tot en met 30 november is de kans groot dat we in het Caribisch gebied te maken krijgen met een tropische depressie, storm of orkaan. De combinatie van harde wind en hevige regenval kan elektriciteitsuitval veroorzaken. Hoe dat kan en hoe je dit kunt voorkomen, leggen we in dit artikel graag aan je uit.

Als de elektriciteit uitvalt bij storm of regen, is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is met de elektriciteitsinstallatie. De storing duidt er in veel gevallen op dat onderdelen die buiten staan - zoals stopcontacten, stekkers, lampen of kabelaansluitingen - niet waterdicht zijn. Zodra er vocht bij komt, slaat de aardlek van een groepenkast af of slaan de stoppen van een traditionele stoppenkast door.

Pak het probleem bij de bron aan

Hoewel het erg vervelend is om zonder stroom te zitten, is het belangrijk dat je de schakelaars niet zomaar terugzet. Negeer je het probleem? Dan bestaat de kans dat je bedrading oververhit raakt en kan er zelfs brand ontstaan. Verstandiger is dus om op zoek te gaan naar de oorzaak: kijk of je kunt achterhalen waar er vocht bij de bekabeling komt, zodat je het definitief kunt verhelpen en ergere schade voorkomt.

Voer een preventieve check uit

Heb je vaker problemen met elektriciteit bij regen, dan doe je er goed aan om een expert naar je elektriciteitsinstallatie te laten kijken. Deze kan de boel beoordelen en eventueel adviseren om de installatie aan te passen, zodat die weer voldoet aan de laatste veiligheidseisen. Elektriciteitsmeters en hoofdzekeringen worden tegenwoordig buitenshuis in een betonnen constructie geplaatst. Dit is wat robuuster en vormt een betere bescherming tegen weer en wind. 

Aardlekschakelaar

Bovendien zijn de huidige veiligheidseisen van energiebedrijven dat nieuwe huisinstallaties voorzien moeten zijn van een groepenkast met een aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar heeft een veiligheidsmechanisme dat de elektriciteitsgroep met het defect automatisch uitschakelt. Zo kun je dus wel even zonder stroom zitten bij hevige regenval of storm, maar voorkom je ergere en meer permanente schade. Dus heb je nog een stoppenkast? Overweeg dan een vervanging voor een veiligere groepenkast.

Handboek bij storm & orkaan

Wil je weten wat je verder nog kunt doen om je voor te bereiden op een tropische storm of orkaan? Download het ‘Handboek bij storm & orkaan’ van ENNIA. Daarin lees je niet alleen dat het verstandig is om de hoofdschakelaar van je elektriciteitsinstallatie uit te schakelen als er een orkaan op komst is. Maar vind je ook een rampenhulpchecklist, tips voor aanpassingen in huis en meer informatie over shelters.