Blue Marlin Release Tournament

24-26 augustus

Sportvisserij met het oog op duurzaamheid en behoud

Boten met vissers trekkend aan zware hengels die grote vissen de zee uit sleuren om vervolgens op de foto te kunnen pronken met hun buit. Jammer genoeg is dit nog steeds het beeld dat bij velen opdringt wanneer we het hebben over sportvisserij. Niets is minder waar!

ENNIA is al 5 jaar sponsor van het Blue Marlin Release Tournament, het jaarlijks terugkerende internationale evenement waar de boot met de meeste gevangen en vrijgelaten Blue Marlin de hoofdprijs wint. Besluit een boot een Blue Marlin mee naar de weegschaal te nemen, dan moet deze het minimale gewicht hebben van 227 kilo (500 pond). Weegt de vis dat uiteindelijk niet, dan volgt diskwalificatie. Elk jaar gaan sportvissers in onze wateren de uitdaging aan om deze supersnelle vissoort te vangen en vervolgens vrij te laten.

The Billfish Foundation, een internationale stichting die werkzaam is ter conservatie van o.a. de Blue Marlin en andere met uitsterven bedreigde vissoorten, houdt streng toezicht. Ook door de Curaçao Yacht Club zijn strenge regels opgesteld voor de boten, de bemanning, en voor het vismateriaal.

Jens van der Lubbe, "Yu di Kòrsou", is tweemaal gehuldigd door de Billfish Foundation als jonge visser die internationaal de meeste Billfish heeft gevangen, voorzien van een “tag”, en vrijgelaten. Door de vis te vangen en te voorzien van een chip wordt inzicht verkregen in de demografische gegevens van de vis, hetgeen met studie en data-analyse de conservatie ten goede komt.

“Ik heb al 11 keer meegedaan aan dit mooie event. De regels worden streng nageleefd. Doe je dit niet, dan wordt je zonder pardon gediskwalificeerd. We zijn allemaal professionele sportvissers met respect voor de natuur en passie voor onze sport. We zijn zuinig op de onderwaterwereld.’’

Aanstaand weekend staat er weer een avontuur te wachten. Welke boot zal de hoofdprijs in ontvangst nemen? Eén ding staat vast; Curaçao mag voor de 52ste keer met een groots internationaal vis-toernooi pronken.