Maak samen met je familie een studiespaarplan

Hoe zorg je er als ouder voor dat je kind later kan gaan studeren? Studeren is niet goedkoop. Maar het is ook de beste investering die je een kind kunt wensen. We vroegen 4 ambitieuze studenten wat zij ongeveer kwijt zijn aan hun studie en hoe ze dit financieel geregeld hebben.

Aflevering: “Maak samen met je familie een studiespaarplan”

Branford, SBO student, wil naar Canada. Branford is 22 jaar en een serieuze doorzetter die altijd vooruitkijkt. Op dit moment zit hij in het laatste jaar van zijn SBO-opleiding Medewerker ICT-beheer. Daarna wil hij een vierjarige Bachelor Opleiding doen aan de Kelowna College in British Colombia in Canada. Nadat hij in Canada gewerkt heeft als netwerk-ingenieur en zijn studielening heeft afgelost, keert hij terug naar Curaçao.


Waarom wil je na je SBO een Bachelor ICT-opleiding volgen in Canada
?

Computers zijn mijn hobby en daar wil ik mijn beroep van maken. Na mijn VSBO was een SBO-opleiding op Curaçao een logische stap. Een hbo-opleiding kun je aan de Universiteit van Curaçao doen of in het buitenland. Mijn Nederlands is niet op hbo-niveau, maar mijn Engels wel. Vandaar mijn keus voor een vierjarige Engelstalige hbo. Canada lijkt me daarbij rustiger studeren dan Amerika.’

Hoeveel kost jouw SBO-studie op dit moment?

Mijn SBO-opleiding is gratis. Ik hoef geen studiegeld te betalen en mijn boeken worden ook door de overheid betaald. Ik woon thuis met mijn moeder. Voor vervoer naar school moet ik wel zelf zorgen. Ik ga nu met de bus naar mijn SBO-school in Steenwijk.’

Hoe ga jij je straks je Canadese Bachelor studie financieren?

Ik ben al ruim een jaar geleden begonnen met de (financiële) planning van mijn Bachelor studie in Canada. Mijn Canadese Bachelor studie kost ongeveer $ 17.000 per jaar, inclusief studie- en leefkosten. Via Stichting Studiefinanciering Curaçao krijg ik maximaal $ 15.000 per jaar. Daar kan ik mijn schoolgeld, boeken en kleine kosten van betalen. Van dit bedrag is $ 10.000 per jaar lening en $ 5.000 per jaar is gift, mits ik mijn studie op tijd afmaak.’

Benieuwd wat verstandig is om in uw situatie te doen? Of wilt u ook voor uw kind een studiespaarplan maken?

maak een afspraak 


Wat dragen jouw ouders straks bij aan jouw Bachelor studie?

Mijn moeder geeft mij in totaal $12.000. Dat is $ 3.000 per jaar. Dat geld is voor verhuizen, boodschappen en woonkosten. Zij begon jaren geleden al te sparen. Zelf spaar ik  f 300 per maand. Mijn moeder wil dat ik 1 keer per jaar met Kerst naar huis kom. Dat ga ik het eerste jaar zeker doen, maar daarna niet meer zo vaak.’

Branford’s adviezen aan ouders en leeftijdgenoten

  • Begin als ouder zo vroeg mogelijk met sparen voor de studie van uw kind zodat u straks meer mogelijkheden en minder stress heeft om uw kind te laten studeren als het tijd is.
  • Zoek als student al je studiefinancieringsmogelijkheden goed uit, voordat je gaat studeren en maak daarna met je familie een studiespaarplan om je hele studie te financieren.

Overzicht van de studiekosten

Onderstaand overzicht toont de studiekosten, de financiering en de bijdragen van de ouders voor de studie per jaar. Onderaan staat wat de studie totaal heeft gekost met de totale bijdragen van de ouders en de totale schuld die door studielening is opgebouwd. De bijdrage van de ouders is het bedrag dat minstens beschikbaar moet zijn. Om de studieschuld te verlichten kan een hoger kapitaal worden zeker gesteld.

Ook sparen voor de studie van uw kind? 

Hoe eerder u begint met sparen, hoe minder u per maand hoeft in te leggen om uw kind een goede studiestart te geven. Met Studieplan spaart u voor een gegarandeerd kapitaal.

Meer over Studieplan


Lees ook de andere interviews