Veiligheidsgevoel vergroten

dat is wat wij wilden bereiken

Schelpwijk (Curaçao) vergroot het veiligheidsgevoel met NeighbourhoodWatchApp

In 2014 was er een hausse aan inbraken in Schelpwijk. Nicole Sillé (33) voelde zich als alleenstaande vrouw met kind onveilig door het aantal toegenomen inbraken. Dus creëerde ze de Facebookpagina Schelpwijk Neighbourhood Watch. Niet lang daarna introduceerde de wijk een BuurtWhatsApp.      

Een BuurtWhatsApp is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk of buurt. Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie.

Nicole: “Ik wilde iets doen om het veiligheidsgevoel te vergroten. Mensen waren echt blij met het initiatief. Iedereen reageerde enthousiast.” Haar nicht Zaidi Davelaar beheert samen met Alton Paas de twee WhatsAppgroepen. Vanwege de oude limiet aan het aantal deelnemers zijn er twee groepen. Inmiddels heeft WhatsApp het maximum verruimd naar 100 deelnemers in een groep. Berichten worden volgens de SAAR-methode gedeeld. “SAAR staat voor signaleer, alarmeer 911, app om je waarneming bekend te maken aan anderen, reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon”, legt Zaidi uit. “In het begin gingen  mensen onderling kletsen of plaatsten berichten als ‘Ik ben mijn hondje kwijt’. We moesten duidelijke regels stellen”, zegt Nicole. “Het signaleren gaat goed, maar het alarmeren gaat ongeorganiseerd. We reageren lukraak”, vult Zaidi aan.

Spelregels

Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Daarom zijn er spelregels, oftewel randvoorwaarden. Zo moet er een minimumleeftijd zijn om in de groep te zitten.. Daarnaast moeten deelnemers in de wijk wonen.Ook kan de wijk volgens Zaidi beter over de groepen worden verdeeld. “Bijvoorbeeld in Schelpwijk Bieu en Schelpwijk Nobo, zo komen de waarschuwingen gerichter binnen bij de betrokkenen. Als het overschrijdend is komt het alarm in alle groepen.” Ook moet de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem worden gebruikt en niet als een buurtkrant.Vanuit de bewoners is de behoefte geuit om meer sociaal contact te onderhouden. Nicole: “We moeten daarvoor een bestuur opzetten waarin zowel jong als oud is vertegenwoordigd.”

In Nederland wordt aangeraden een of twee wijkagenten in de WhatsAppgroep te hebben. Nicole: “We werken niet samen met de politie. Ze weten wel dat we een app hebben.” “Twee agenten die in Schelpwijk wonen zitten in de app. Zij zijn meer op de achtergrond. Als er echt iets is, nemen ze poolshoogte”, zegt Zaidi.    

Desondanks kan de buurt altijd meer hulp van de politie gebruiken. “Ik kwam een keer na een melding de verdachte auto tegen. Nadat ik de nummerplaat had genoteerd, maakte de verdachte auto een rondje en kwam achter mij tot stilstand. Trillend belde ik de politie. Volgens hen kwam het kenteken overeen met de auto. Daardoor zou de situatie niet alarmerend zijn. ‘Als ze iets doen, doen ze het met een gestolen auto of een gestolen nummerplaat’, aldus de politie. Het was frustrerend”, zegt Zaidi. “De jongens waren intimiderend bezig. ” Nicole: “Agenten moeten meer aanwezig zijn en sneller handelen.”  

“Bij het Prevent Now evenement van ENNIA heb ik mijn ervaring en frustratie met de politie geuit. We hebben toen folders gekregen en deze op Facebook gedeeld”, vertelt Zaidi. In de folders staat wanneer je 911 moet bellen en wanneer 917. “911 is voor wanneer er op dat moment wordt ingebroken en 917 is voor buurtproblemen en als blijkt dat er is ingebroken en de daders al weg zijn.”

Incidenten

Ilona Berggraaf woont ruim 20 jaar in Schelpwijk. Ze vindt dat de BuurtWhatsApp goed werkt. “We zijn alerter geworden. Je signaleert onregelmatigheden in de buurt en kunt deze bij anderen neerleggen, zodat ook zijn gaan opletten. Als er bij iemand is ingebroken wordt dat in de app gemeld. Tegenwoordig hoor je dat niet meer zo frequent”, zegt Ilona. “Sommige mensen vinden zo’n app overdreven. Soms worden mensen verkeerd als verdacht aangemerkt. Ik heb ook eens die fout gemaakt. Blijkt het een familielid te zijn dat in de auto zit, of klimt een jongen die zijn sleutel is vergeten midden in de nacht over een hek. Dit zijn incidenten. Dat men situaties soms verkeerd interpreteert moet je op de koop nemen.”

Trend

Schelpwijk is niet de eerste wijk op het eiland met een app voor onveilige situaties. Jongbloed, Bottelier en Toni Kunchi gingen de wijk al voor. “Toni Kunchi is een van de eerste wijken die georganiseerd bezig is”, zegt Nicole. “Ze hebben ook camera’s hangen.” Nicole heeft een poll op FB gemaakt met de vraag of mensen geïnteresseerd zijn in security voor de buurt en welk bedrag ze daarvoor over hebben. Ook hebben enkele buurtbewoners het initiatief genomen om borden met ‘Hier is een Neighbourhoodwatch’ te plaatsen. “Dat moet een afschrikwekkend signaal afgeven.” Hun inzet werpt vruchten af. “Het aantal meldingen is afgenomen”, zegt Zaidi.

Tienda di Prevenshon

Hoofdofficier van Justitie, Heiko de Jong, ziet voordelen in de BuurtWhatsApp. “Ik zie hier zeker voordelen in. In Noord Santa Rosa werken we in het kader van de Tienda di Prevenshon ook met buurtWhatsApp”, aldus de hoofdofficier van Justitie. De Tienda di Prevenshon is een project van het Openbaar Ministerie, het Korps Politie Curaçao en ENNIA. Het project richt zich op het voorkomen van atrako’s, inbraken en autodiefstallen in Noord Sta. Rosa.