Waardevolle kracht behouden met werkgeluk
“Evert is een gouden medewerker. M’n klanten zijn positief over hem. Hij brengt orders binnen en ik kan altijd op hem rekenen.” Vorige week had ik een lunchafspraak met Xavi. Hij is directeur van een beveiligingsbedrijf. Met 12 man personeel doet hij het goed. Vijf jaar geleden waren ze nog met z’n drieën. Ook toen werkte Evert al bij hem.
“Hij heeft mijn bedrijf mee groot gemaakt”, vertelt Xavi. Zelf is hij vooral een technische man, die ‘alles’ weet van het beveiligen van bedrijfspanden. Commercieel is hij minder sterk. Vooral voor de acquisitie van nieuwe opdrachten is hij aangewezen op Evert. “Hij is niet alleen goed in het werven van nieuwe klanten, hij weet ze ook vast te houden. Een groot deel van de omzet heb ik aan Evert te danken.” Xavi vertelt dat Evert vooral communicatief ijzersterk is. “Hij kan met iedereen gemakkelijk een gesprek voeren. Het maakt niet uit wie hij tegenover zich heeft. Hij luistert goed en stelt de mensen op hun gemak. Klanten waarderen dat en doen graag zaken met hem.”
“Ze proberen Evert bij me weg te kopen”
Waarom vertelt Xavi mij dit verhaal? Dan komt de aap uit de mouw: hij vreest een terugval van zijn bedrijf als Evert ooit besluit ergens anders te gaan werken. “Als iemand hem een hoog salaris biedt, kan hij misschien geen ‘nee’ zeggen. Dan ben ik hem wel kwijt.”
Evert krijgt van Xavi een goed salaris. Ik vertel Xavi dat alleen het salaris verhogen niet de oplossing is. Er is meer dan alleen geld. Het sleutelwoord is ‘werkgeluk’. Dat bepaalt in welke mate werknemers hart voor de zaak hebben. Hoe groter het werkgeluk, hoe groter de toewijding en hoe langer werknemers blijven. Uit onderzoek blijkt dat werkgeluk op allerlei manieren doorwerkt. Het leidt tot minder stress, minder verzuim, minder arbeidsongevallen, tevreden klanten, hogere kwaliteit van dienstverlening en een hogere medewerkerstevredenheid.
Xavi vroeg me hoe hij het werkgeluk bij zijn mensen kan vergroten. Ik ben geen geluks-goeroe maar ik weet wel dat je werknemers geen harnas moet bieden. Geef ze ruimte voor eigen inbreng. Als baas moet je niet alle touwtjes strak in handen willen houden. Durf los te laten, geef medewerkers vertrouwen en laat ze zelf oplossingen bedenken. Geef ruimte aan hun talenten en persoonlijke passie.
Of nog zoiets: besteed aandacht aan de gezondheid en fitheid van de medewerkers. Zorg dat ze voldoende bewegen tijdens de werkdag. Stimuleer en zorg voor gezond eten. Organiseer af en toe een actief uitje. Oké, dat kost iets, maar je hebt als ondernemer minder uitval door ziekte en ook presteert fit personeel beter. Ze zitten beter in hun vel. Ook dat bepaalt werkgeluk.
Tijdens onze lunch aten we net heerlijke geroosterde kip. Xavi keek me bezorgd aan en vroeg: ‘dit is toch wel gezond genoeg hè?’. Zeker weten Xavi. Ik zei toch dat werkplezier boven alles gaat 😉
Bij ENNIA zijn we specialist in het herkennen van risico’s. Bijvoorbeeld op het gebied van personeel. Graag komen we bij je langs en praten we er verder over. Preventie is vooral een kwestie van DOEN met elkaar.
Juliska Cijntje
Cördinator Customer Relations