Appen in het verkeer? Ben je dan verzekerd?
De baas van William vraagt of hij met zijn eigen auto even een pakje weg wil brengen. Onderweg krijgt William een ongeluk. Gelukkig komt William er met een paar schrammen van af, maar zijn auto is flink beschadigd en wordt total loss verklaard.
“Nu ben ik zelf de klos, of moet de werkgever betalen”
Gelukkig is William goed verzekerd. Maar blij is hij niet, want hij krijgt de schade maar deels vergoed (op basis van de dagwaarde). Hij vraagt zijn baas de rest van de schade te vergoeden. Die zegt niet meteen ‘ja’. Hij heeft eerst een zetje nodig van de rechter. Die geeft William gelijk, zijn baas moet betalen. Alleen als William roekeloos had gereden had hij er zelf voor moeten opdraaien.
Wanneer is de werkgever of de werknemer aansprakelijk?
Veel werkgevers weten niet hoe het zit met aansprakelijkheid in het verkeer. Ruwweg zijn er drie mogelijkheden:
- Beroepsmatige deelname aan het verkeer: je werknemer is bijvoorbeeld chauffeur.
- Werk-werkverkeer: je werknemer is vanwege het werk op de weg. Bijvoorbeeld klantbezoek.
- Woon-werkverkeer: werknemers die op de weg zijn om van huis naar het werk te komen of andersom.
In de eerste 2 gevallen is de werkgever vergaand aansprakelijk. Maar ook bij woon-werkverkeer doen zich allerlei mogelijkheden voor waarbij je wel degelijk de rekening op je bord krijgt als er iets mis gaat.
Hoe vaak komt het niet voor dat je een werknemer vraagt even met zijn auto iets te bezorgen? Check je dan of hij bijvoorbeeld of de auto wel in orde is? Of hij wel een rijbewijs heeft? Of hij wel verzekerd is? Of er voor de auto een keuringskaart is? Ik denk het niet. Daar begint het juridisch gedonder vaak mee. Het is goed om hier wel bij stil te staan. Uit juridisch oogpunt, maar ook moreel gezien.
Een appje van je belangrijkste klant? Eerst de auto aan de kant!
Of neem bijvoorbeeld appen tijdens het rijden? Steeds meer landen verbieden het omdat het levensgevaarlijk is. Het is aan jou als werkgever om je personeel daarvoor te waarschuwen. Ook al is het een berichtje van je belangrijkste klant. Eerst moet die auto aan de kant voordat ze een antwoord sturen.
Personeel is het belangrijkste wat je in huis hebt. Daar ben je zuinig op. Het is je zorgplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden. Zie dat niet als een ‘moetje’. Je helpt ook je zelf ermee. Maak werk van veiligheid. Ook in het verkeer.
Wij van ENNIA helpen je daar graag bij. Wij zijn specialisten in het herkennen van risico’s. Veiligheid is vooral een kwestie van DOEN met elkaar.
Juliska Cijntje
Cördinator Customer Relations