Jose is kwaad op zichzelf

Papiamentu        Papiamento (Aruba)

Jose is al bijna 20 jaar ondernemer. Ik weet nog dat ik hem anderhalf jaar geleden sprak over pensioen. Of hij iets voor zijn personeel geregeld had? Hij zei toen: “Daar doe ik niet aan. Mijn mensen zijn oud en wijs genoeg om dat zelf te regelen. Ik betaal ze goed genoeg.”

“Ik geef ze liever af en toe wat extra’s”

Een maand geleden sprak ik Jose weer over pensioen. Hij denkt er nu totaal anders over. Er is namelijk iets vervelends gebeurd. Vorig jaar zomer overleed plotseling een van zijn medewerkers. Hartstilstand. Dat was een grote schok. Op de zaak, maar nog groter was natuurlijk de schok bij het gezin thuis. En wat bleek: de werknemer had niks geregeld. Geen pensioen en dus ook geen uitkering voor zijn nabestaanden. Met hele vervelende gevolgen voor de vrouw en de 2 kinderen die achterbleven. Die moesten verhuizen.


Jose kent het gezin goed. Vaak hebben ze samen gegeten. Des te pijnlijker is het voor Jose om te zien wat er gebeurt met het gezin. “Ik kan me de haren wel uit mijn hoofd trekken. Had ik als werkgever maar een pensioen geregeld”. Het is namelijk zo: bij een pensioen zit bijna altijd ook een verzekering voor overlijden. Bij ENNIA in ieder geval wel.

Net zoals Jose denken veel ondernemers: mijn medewerkers zijn oud en wijs genoeg om zelf geld opzij te zetten. Helaas is dat niet zo. Sparen vinden veel mensen lastig. Als het salaris binnen is nemen ze het liever op. Ze hebben money liever in de eigen pocket dan dat het bij de bank staat.

Toch zal er straks ook geld moeten zijn om van te leven. Ondernemers kunnen een handje helpen. Uit zorgzaamheid, maar ook uit eigen belang. Nu het steeds moeilijker wordt goed personeel te vinden, is pensioen een belangrijk ‘extraatje’ om mensen binnen te halen. Natuurlijk weet ik ook wel dat je nieuw personeel nog sneller binnenhaalt door een leuke leasewagen aan te bieden. En een mooi salaris. Maar pensioen gaat wel steeds meer meespelen. Ondernemers mogen daar niet te gemakkelijk aan voorbij gaan.

Hoe je dat moet doen, een pensioen regelen? En wat het kost? Bij ENNIA helpen we al heel wat ondernemers hierbij. Graag komen we bij je langs en praten we er verder over. Als ondernemers wil je het niet alleen zelf goed hebben. Ook voor je personeel wil je het beste!

Oh ja, niet onbelangrijk: voor pensioen gelden aantrekkelijke fiscale regels.

Maak nu een afspraak


Sayonara Tiel
ENNIA Corporate Insurance Specialist