Help, hackers hebben het bedrijf platgelegd

Wilson is eigenaar van een handelsonderneming. Het bedrijf telt 15 medewerkers. Eind vorig jaar werd zijn bedrijf platgelegd door hackers. Op maandag deden de computers ‘raar’. Wilson vond een vreemd tekstbericht. „Daarin stond dat we waren gegijzeld, alles was versleuteld", zegt Wilson.

“Het voelt als een digitaal pistool tegen je hoofd”

In de tekst stonden instructies om de gijzeling ongedaan te maken. Wilson moest 10.000 dollar betalen. Wilsons eerste reactie: ik ben niet gek, ik betaal niet! Het bleek te gaan om gijzelsoftware die nog niet bekend was. Dan duurt het al gauw een paar weken voordat de software ontsleuteld kan worden. Toen bleek dat ook de back-up, met kopieën van het al het werk van het bedrijf, was aangevallen, was de ellende compleet.

Wilson: “Ons bedrijf zou weken platliggen. We konden nergens bij. Ik besloot toch maar te betalen. Daarna was het hopen of ze ons de sleutel zouden sturen om de blokkade op te heffen. Gelukkig gebeurde dat. Ze stuurden een berichtje met een duimpje omhoog. Woedend was ik.”

Gegijzeld, wat nu?

Wie te maken krijgt met gijzelingssoftware kan het beste meteen kijken op www.nomoreransom.org, een initiatief van der Nederlandse politie, Europol en ict-bedrijven. Een simpel programmaatje van de site herkent het virus en onderzoekt of er een ‘sleutel’ is om de gijzeling ongedaan te maken. Nog beter is het om maatregelen te nemen voordat je slachtoffer wordt. Houd personeel alert. Niet 1 keer maar regelmatig. Geef bijvoorbeeld een security awareness training. En verder: Maak van alle belangrijke bestanden kopieën (een back-up) die los van de computer worden bewaard. In het geval van een gijzeling, ben je ze dan niet kwijt.

Maak nu een afspraak


Sayonara Tiel
ENNIA Corporate Insurance Specialist