Corona-virus: tips voor bedrijven

Papiamentu     Papiamento (Aruba)

Wie weet gaat het corona-virus aan ons voorbij, maar voor hetzelfde geld staat het morgen voor de deur. Wat doe je als werkgever? Hoe zorg je voor een gezonde (veilige) werkplek en hoe voorkom je dat de handel stil komt te liggen?   

Corona is een nieuw griepvirus. Mensen hebben er geen weerstand tegen opgebouwd. Ook is er nog geen vaccin tegen. Dat maakt het gevaarlijk en lastig te bestrijden. Het is erg besmettelijk. Half China is in no-time door het virus platgelegd. En ook veel andere landen hebben er hun handen vol aan. Naar schatting gaat er door het corona-virus dit kwartaal wereldwijd zo’n $320 miljard verloren aan handel. Hou de richtlijnen van de overheid in de gaten.

Zorg voor gel en tissues

Is het virus eenmaal hier, dan is het zaak om verspreiding te voorkomen. Dat kan al met eenvoudige hygiënemaatregelen. Zoals regelmatig handen wassen. Zorg voor desinfecterende gel en tissues op de werkplek. Maak extra schoon. Denk aan deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden en computermuizen.

Kijk hier voor tips en informatie

Het gebruik van papieren mondkapjes heeft weinig effect. Het geeft schijnzekerheid. Om besmetting te beperken kun je met werknemers, klanten en bezoekers afspreken om een tijdje geen handen te geven. In veel landen geven ze elkaar nu een elleboogje. Vraag je medewerkers om in de binnenkant van hun arm te hoesten of te niezen. Dat voorkomt dat er druppeltjes vocht met het virus in de lucht komen.

Heb je het vermoeden dat één van je medewerkers mogelijk met het coronavirus is besmet? Laat hem naar huis gaan en thuisblijven tot er meer duidelijk is. Misschien is een deel van het werk van daaruit te doen? Wacht eerst het oordeel van de huisarts af voordat je verdere maatregelen neemt. Is een werknemer inderdaad besmet dan zal de werknemer waarschijnlijk in quarantaine moeten. Als werkgever zul je dan het loon moeten doorbetalen.

Stel op tijd noodplan op

Hoe houd je de zaak draaiende? Stel op tijd een noodplan op.

  • Inventariseer de kritieke processen binnen je bedrijf. Welk werk mag echt niet uitvallen? Wat mag eventueel een paar weken stil komen te liggen? En wat mag desnoods langdurig (maanden) uitvallen. Breng het in kaart.
  • Door uitval van personeel kan het werk in de knel komen. Zorg voor back up. Wie heb je achter de hand voor de essentiële processen?
  • Ook kunnen je leveranciers zonder voorraad komen te zitten. Of het transport vertraagt door tekort aan chauffeurs. Welke maatregelen kun je hiervoor nu al nemen?
  • Als veel medewerkers thuis werken, kan je netwerk dat aan? 
  • Denk naast een goede voorbereiding ook aan goede informatie richting medewerkers, klanten, leveranciers en bezoekers.

Klik hier voor meer praktische bedrijfsinformatie rondom corona. 

Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat jouw mensen de hygiëne- en voorzorgsmaatregelen serieus nemen. Je moet het echt samen doen. Niemand kan dit risico voor jou opvangen. Wij ook niet. Je zult het samen met je team moeten doen. Hopelijk helpen onze tips om de overlast te beperken. Succes!

Wij van ENNIA zijn specialisten in het herkennen van risico’s. Veiligheid is vooral een kwestie van DOEN met elkaar.

Maak nu een afspraak

Juliska Cijntje-web.png
Juliska Cijntje
Cördinator Customer Relations