Bouwen is mooi maar voorkom gedonder

Heb je een bouw- of klusbedrijf? Hoe goed jij ook je best doet, er kan tijdens het bouwproces altijd wel iets misgaan. Niet alleen omdat er bij het metselen of timmeren een ongelukje kan gebeuren, maar denk ook aan storm, brand of diefstal.

Dit zijn risico’s die een te grote impact op je onderneming kunnen hebben en dan is een CAR-verzekering onmisbaar. Het mooie van een CAR-verzekering is dat hij heel breed is. Allerlei tegenslag kun je er als bouwbedrijf mee opvangen. Maar natuurlijk niet alles.

Wel: als een elektricien met een ladder in de badkamer de spiegel kapot stoot.
Niet: een vrachtwagen met zand rijdt tegen het huis van de buren.
Wel: een granieten aanrechtblad breekt tijdens installatie.
Niet: als de bliksem inslaat in het pand dat je aan het renoveren bent.

Valkuil: CAR-verzekering niet snel even vlak voor klus afsluiten

Juist om het zo’n brede verzekering is, moet je bij een CAR-verzekering goed bij jezelf nagaan welke posten je zeker wilt afdekken. Het is bijvoorbeeld niet echt handig om vlak voor een klus haastig nog even een CAR-verzekering af te sluiten. Dat is vragen om problemen. Neem er echt even de tijd voor.  

Per project kun je bouwonderdelen uitsluiten of juist meenemen. Bijvoorbeeld om de kosten te drukken kun je bij de bouw van een huis de aanleg van de keuken uitsluiten. Maar slim is het niet, want juist bij de bouw van een keuken kan er veel misgaan. Daar moet je dus over nadenken.


Nog ‘n voorbeeld: tijdens de bouw van een extra verdieping op een bestaande woning stort de betonnen verdiepingsvloer in met schade aan de bestaande woning als gevolg. Als de post ‘Bestaande Eigendommen’ niet is meeverzekerd is de schade aan de bestaande woning niet gedekt, maar alleen de schade aan de verdiepingsvloer (namelijk het werk dat is verricht). Zorg dat je dat soort dingen vooraf goed op een rijtje te hebt.  

Onderwerpen waar je zeker even bij moet stil staan zijn afgelegen locaties (extra kans op diefstal en vandalisme), verzekerde waarde (klopt het bedrag?), heien (let op schade aan naburige panden), betonberekeningen (kans op fouten), beachfront (weersomstandigheden vlak aan zee), bouwperiode (wat valt daarbinnen en wat daarbuiten?).

Vraag aan jou: hoe blijf je onheil voor?

Jij weet dat een gebouw in aanbouw veel meer risico’s kent dan een pand dat klaar is. Bijvoorbeeld meer kans op brand, wind en regen hebben meer vat op een halfopen bouwwerk, de kans op diefstal of vandalisme is groter, enzovoort. De vraag aan jou: hoe blijf jij dit onheil voor?Bij deze een paar praktische tips:

  • Breng waardevolle apparatuur (zoals airco) op het laatste moment naar de bouwplaats.
  • Onderschat niet het risico van diefstal door eigen werknemers of ingehuurd personeel.
  • Vandalisme zoals het in brand steken van afval kun je beperken door het afval aan het eind van de dag op te ruimen.
  • Maak gebruik van goed afsluitbare containers.
  • Zorg voor sluitende beveiliging (hekwerk).

Met de juiste maatregelen houd je veel onheil buiten de deur. Dat is wel zo prettig. Als ondernemer wil je zo min mogelijk gedonder aan je hoofd. Succes!

Meer weten over de CAR-verzekering? Laat het me weten.

Maak nu een afspraak

 

 

 

 


Sayonara Tiel
ENNIA Corporate Insurance Specialist