Hoe overleef je de plotselinge dood van je partner? Serena (38) vertelt


Papiamentu (curaÇao)        Papiamento (Aruba)

Het lot van elke liefde: op een dag sta je er opeens alleen voor. Vrouwen vaker dan mannen, omdat ze gemiddeld langer leven. Soms zie je het einde aankomen. Vaak ook niet. Serena (38) vertelt over haar intense verdriet en hoe ze er weer bovenop kwam. “Ik was een wrak, ik sloot mezelf op en wilde niemand zien. Stap voor stap ben ik uit een groot zwart gat omhoog geklauterd. Nu kan ik weer genieten van het leven, de zon, de nieuwe dag die zich aandient.”

“Ik heb me helemaal leeg gehuild”

Orlando, de man van Serena, stierf tijdens zijn werk aan een hartaanval. “‘s Ochtends toen hij wegging verraste hij me nog. Hij had voor die avond bij een leuk restaurantje gereserveerd. Hij was een echte levensgenieter. Dat mis ik misschien wel het meest. Gezellig samen uitgaan.”

“Hoe lief de mensen ook waren die mij opvingen, ik voelde me zo alleen op de wereld. Ik heb me helemaal leeg gehuild. Ik was verdrietig en voelde me ook hulpeloos. Ik wist niks. Naast mijn part-time job deed ik alleen het huishouden, Orlando regelde verder alles.”

“Na een paar maanden heb ik mezelf toegesproken. Ik lag alleen maar lam op de bank voor de televisie. Dat kon zo niet langer. Ik heb mezelf taken gegeven, ook al had ik er totaal geen zin in. Schoonmaken, boodschappen doen, wassen en strijken, en wandelen met mijn nicht. Heel simpel. Voor elke dag een paar activiteiten. Zo kwam er weer lijn in mijn leven.”

“Gelukkig hoefde ik niet m’n huis uit”

“Financieel hadden we het niet breed. Orlando werkte in de bouw. Sparen deden we niet echt. Liever gingen we uit eten of zo. Maar toen ons eerste kindje was geboren, heeft Orlando wel een verzekering afgesloten. Hij moest er niet aan denken dat wij zonder geld zouden zitten als hem iets zou overkomen. Dankzij dat extraatje kon ik in ons huis blijven wonen. Gelukkig wel, want als ik ook nog had moeten verhuizen…”

“Het is nu zeven jaar geleden dat Orlando wegviel. Het gaat goed met me. Ik werk nu fulltime op een kantoor. De kinderen zitten nu op middelbare school en doen het gelukkig goed. Met m’n nicht ga ik af en toe naar de beach. De tijd is voorbij dat ik de gordijnen dicht liet. Soms hoor ik de stem van Orlando die zegt dat ik erop uit moet gaan.”

Tegen groot verlies kun je jezelf niet beschermen helaas, maar je kunt jezelf wel verzekeren van genoeg tijd om het verlies te verwerken. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met advies.

Contact


Lees ook de gerelateerde artikelen

Is jouw familie goed beschermd als er iets met je gebeurt?

Duur foutje: uitkering van Sonny’s levensverzekering gaat niet naar zijn geliefde