Autoschade? Moet je dit nou wel of niet claimen?

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje

“Ik parkeerde bij de supermarkt en reed tegen een paaltje aan dat ik niet had gezien. Dat is balen! Gelukkig ben ik goed verzekerd. Maar is het eigenlijk wel slim om alle schade te claimen bij de verzekering? Ben ik met een claim meteen mijn no-claim korting kwijt?”

Dit zijn hele goede vragen, die helaas niet altijd een simpel antwoord hebben. Soms is het slimmer om je schade te claimen, en soms kun je beter de schade zelf betalen of afkopen. In dit artikel proberen we dit onderwerp een beetje duidelijker in beeld te brengen.

Wees zuinig op je no-claim korting

Bij ENNIA kua je een no-claim korting opbouwen tot wel 80%. Na 5 schadevrije jaren krijg je al 50% korting, en daarna loopt de korting langzaam op naar 80%.

Stel, je hebt een no-claim korting opgebouwd van 50%. Jouw jaarlijkse verzekeringspremie is nu bijvoorbeeld nog maar f 1.000 in plaats van f 2.000 wanneer je deze no-claim korting niet zou hebben.

Als je nu f 500 aan schade zou claimen, hoef je dit inderdaad niet uit eigen zak te betalen, maar je 50% no-claim korting, waar je f 1.000 mee bespaard, valt dan ineens weg. Het duurt 6 jaar voordat je deze korting weer hebt opgebouwd. Had je de schade zelf betaald, en dan 7 schadevrije jaren opgebouwd, zou de no-claim korting oplopen tot 55%, na 9 schadevrije jaren tot wel 60%, etc.

In de tabel hieronder kan je duidelijk zien waarom het waarschijnlijk slimmer is om een kleine schade zelf te betalen als je bijvoorbeeld al 6 schadevrije jaren hebt opgebouwd. Kijk eens naar het verschil in premiebetalingen:Wel of niet claimen

Ingewikkeld? Wij adviseren je graag

Wij kunnen je helpen berekenen of het gunstiger is om schade zelf te betalen of te claimen. Wij willen ervoor zorgen dat je premie zo laag mogelijk blijft. Heb je een schadeclaim ingediend, maar was het toch beter geweest om de schade zelf te betalen? Dan is het mogelijk je schade binnen 3 maanden na de claim af te kopen. Hiermee behoud je toch je no-claimkorting.

Vragen? Maak nu een afspraak. We helpen je graag verder.

Afspraak maken

Zie meer informatie in ons blogoverzicht