Beroving en overval preventietips
Beroving en overval preventietips
Bij een beroving of overval steelt iemand iets van u met geweld of met bedreiging van
geweld. Een overvaller wil hier zo snel mogelijk weg met zoveel mogelijk geld en/of
spullen – de klus moet binnen één of twee minuten geklaard zijn. Het is dus belangrijk
ervoor te zorgen dat er bij u weinig te halen is én dat u het de overvaller lastig maakt.
Onderstaande preventietips verkleinen het risico op een overval.
Bedrijfsoverval preventietips
- Een overvaller is maar in één ding geïnteresseerd: geld. En het liefst zo snel en gemakkelijk mogelijk. Overvallers geven daarom de voorkeur aan locaties waar ze niet te veel in het zicht lopen. Hoe meer publiek, des te groter de kans dat een overvaller zich ‘bekeken’ voelt.
- Zorg ervoor dat personeel duidelijk en op de juiste plaatsen aanwezig is.
- Maak duidelijk dat er in uw bedrijf niets te halen valt. Leg geld, cadeau- en waardebonnen en telefoonkaarten nooit in het zicht. Plak stickers met de mededeling ‘kluissleutel niet aanwezig’ of ‘kluis met tijdvertraging’ en ‘camerabewaking’ op strategische en zichtbare plekken.
- Soms hangen beveiligingscamera’s te hoog waardoor het beeld niet geschikt is voor herkenning. Overweeg ook camera’s op andere punten te hangen. Overvallers gaan ervan uit dat bij de kassa en de in- en uitgang camera’s hangen. Op plaatsen waar de overvaller denkt dat hij niet gefilmd wordt, loopt hij vaak zonder capuchon, pet of muts op.
- Een overvalknop of paniekschakelaar werkt alleen in combinatie met een (inbraak) alarm. Het indrukken zorgt ervoor dat het (stille) alarm wordt geactiveerd. Maak vooraf goede afspraken met uw beveiliger over het alarmeren van de politie zodat u precies weet wat er gebeurt als u of een van uw medewerkers de knop gebruikt.
- Monteer een transparant scherm boven de kassa tegen ‘kassagrepen’.
- Stimuleer pinbetalingen. Hoe minder cash geld in kas, hoe veiliger.
- Room de kassa regelmatig af en berg groot geld direct op. Tel geld in een afgesloten ruimte; neem dagopbrengsten nooit mee naar huis.
- Brengt u zelf geld naar de bank, doe dat dan met twee personen op wisselende tijdstippen en neem verschillende routes. U kunt, eventueel met collega-ondernemers, een professionele geldtransporteur inschakelen.
- Open en sluit uw bedrijf of winkel nooit alleen en kijk goed om u heen. Overvallen worden vaak gepleegd tijdens het afsluiten van een bedrijfsgebouw. Check altijd voor sluiting of iedereen het pand heeft verlaten. Alarmeer bij twijfel uw beveiligingsdienst of de politie.
- Sluit de personeelsingang en de magazijningang altijd af, ook tussentijds, bijvoorbeeld als leveranciers aan het lossen zijn.
- Meld opvallend gedrag binnen en buiten de zaak direct bij uw beveiligingsdienst of de politie.
- Maak een draaiboek voor wat te doen bij overvallen en zorg ervoor dat het personeel op de hoogte is van procedures en het gebruik van veiligheidsvoorzieningen.
Hoe handelen bij een bedrijfsoverval
Ondanks alle preventieve maatregelen is een overval nooit voor honderd procent te voorkomen. Het is belangrijk dat het personeel in zo’n situatie verstandig kan handelen.
Een goed systeem is te handelen volgens het RAAK-principe:
R Rustig blijven. Overvallers komen niet voor de mensen in de zaak, maar voor het geld.
A Accepteren van de situatie. Ga er altijd vanuit dat meegebrachte wapens echt zijn.
A Afgeven van het gevraagde. Pleeg geen verzet.
K Kijken. Neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op.
Denk na een overval aan onderstaande tips:
- Let goed op hoe de overvallers vertrekken en in welke richting ze vluchten.
- Bel direct het alarmnummer 911 (politie en ambulance) en vermeld nauwkeurig het juiste adres van de plaats van delict, geef een korte omschrijving van overval(lers) en of er personen gewond zijn.
- Doe alles op slot. Laat niemand binnen en wacht tot de politie gearriveerd is.
- Blijf overal af. Zorg ervoor dat sporen niet worden uitgewist.
- Stel klanten gerust en vraag hun medewerking als getuige.
Woningoverval preventietips
- Doe niet zonder nadenken de voordeur of het tuinhek open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur of het hek staat.
- Maak met uzelf de afspraak dat u ’s avonds na een bepaalde tijd niet meer open doet als er onverwachts aangebeld wordt of als iemand buiten voor het hek staat.
- Als iemand zegt dat hij of zij namens een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
- Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de voordeur dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
- Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen maar vraag de reden en bel zelf het alarmnummer.
- Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
- Daders zijn altijd op cash geld uit. Zorg ervoor dat u geen grote hoeveelheden contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis!
- Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u het huis verlaat of thuiskomt.
- Wees niet loslippig over uw bezittingen.
- Wees voorzichtig met contacten die u legt via internet. U weet immers nog weinig over de persoon met wie u online contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keren buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om ver- of aankoop van tweedehandse artikelen via bijvoorbeeld online markten zoals Facebook, Marktplaats etc., kies dan voor een neutrale plek voor de koop of verkoop.
- Een videofoon is een handig hulpmiddel. U kunt zien wie er voor de deur of het hek staat en u kunt op een veilige wijze communiceren. Sommige videofoons kunnen ook (automatisch) een foto maken van de persoon die bij u heeft aangebeld.
- Mocht u toch slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is beter om de kenmerken/het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct te noteren. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.
Straatberoving preventietips
- Denk na over wat u meeneemt:
- Persoonlijke zaken en documenten die u niet nodig heeft, kunt u beter thuis laten.
- Beperk de hoeveelheid cash die u bij zich heeft. Gebruik bij voorkeur uw bankpas.
- Verdeel geld over verschillende plaatsen.
- Verdeel uw documenten en waardevolle voorwerpen over meerdere zakken en/of tassen.
- Bewaar uw sleutels en documenten waarop uw adres vermeld staat nooit samen op één plek.
- Leer de pincode van uw bankpas uit het hoofd en bewaar deze zeker niet bij uw pas.
- Kies voor een tas met een goede sluiting en draag de sluiting naar u toe.
- Vermijd om uw kostbaarheden te tonen:
- Haal uw portefeuille of mobiele telefoon discreet te voorschijn wanneer nodig en vermijd dat men kan zien waar u deze opbergt.
- Loop niet te koop met uw sieraden.
- Neem uw voorzorgsmaatregelen:
- Beveilig uw mobiele telefoon door een beveiligingscode en antidiefstalsoftware te installeren en zorg geregeld voor een back-up van de gegevens op het toestel.
- Maak een kopie van waardevolle documenten zoals uw identi teitskaart. Zo heeft u de nodige informatie om ze te vervangen. Bewaar deze kopieën niet enkel thuis, maar eventueel ook in uw mailbox of in de cloud. Let er wel op dat deze gegevens goed beveiligd zijn.
- Registreer uw waardevolle voorwerpen, bijvoorbeeld de serienummers van uw mobiele telefoon, etc.
- Hou zakken en bagage in het oog:
- Sluit uw handtas steeds goed en draag deze tussen arm en lichaam met de sluiting naar binnen.
- Stop geen waardevolle voorwerpen zoals een portefeuille, mobiele telefoon of mp3-speler in uw achterste broekzakken of in zakken aan de buitenzijde. Bewaar deze bij voorkeur in een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, in een broekzak vooraan.
- Draag uw rugzak of handtas op drukke plaatsen steeds vooraan tegen het lichaam (indien mogelijk met de sluiti ng naar de binnenzijde).
- Blijf bij uw bagage.
- Hang uw handtas of rugzak niet achter u aan de leuning van een stoel, maar zet deze bij voorkeur op een extra stoel, onder de tafel of op uw schoot.
- Let er in de paskamer op dat uw handtas of rugzak niet te dicht bij het gordijn of de deur staat.
- Wees waakzaam:
- Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in uw omgeving.
- Let op als onbekenden u aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen u aan botsen.
- Liep iemand tegen u aan? Probeer dan zo snel mogelijk na te gaan wie dit deed en kijk na of u alles nog bij zich heeft .