Römer school grote winnaar van de 2e Tur Ta Konta Kues

Afgelopen zondag streden 4 scholen in de bomvolle aula van de Universiteit van Curaçao om de titel ‘Beste rekenteam van Curaçao’. In een nek-aan-nek finale, die live op televisie uitgezonden werd, kwam de Römer school uiteindelijk als winnaar uit de bus. Onder oorverdovend gejuich van klasgenoten en ouders, namen de 12 leerlingen van het Römer-rekenteam de hoofdprijs van 5.000 gulden van ENNIA in ontvangst, gevolgd door de Van Walbeeck school, het Sint Franciscus College en het Coromoto College op plaats twee, drie en vier. Voor elk kind was er een welverdiende medaille en de eer en het plezier om je eigen school te vertegenwoordigen in deze spetterende en Tur Ta Konta Kues.

Nieuwe individuele rekencompetitie

Eerder op de middag won Himnish Sukhnani uit groep 8 van de Römer school al de 1e prijs in de individuele rekencompetitie voor de 50 beste rekentalenten van Curaçao, waardoor de Römer school als het ware dubbel won. Deze individuele competitie is een nieuw onderdeel van de landelijke Tur Ta   Konta Kues. Het houdt alle scholen die afvallen in de voorrondes, toch betrokken doordat elke school zijn beste rekenaars mag afvaardigen naar de individuele quiz. Leerkracht Carine Evertsz van de Römer school is supertrots op Himnish en haar hele rekenteam: ‘’We hebben deze quiz relaxed voorbereid en geen druk op onze leerlingen gelegd. Door onze rekenmethodes was alle stof al bekend en we hebben de 12 beste en meest gemotiveerde rekenaars voor deze quiz geselecteerd. Het winnen van de individuele en de klassencompetitie is natuurlijk prachtig voor onze school, maar vooral voor de leerlingen is het een mooie ervaring erbij.’’

Aandacht voor sterke en zwakke rekenleerlingen

De landelijke rekenquiz is misschien wel het meest in het oog springende activiteit van de Tur Ta Konta stichting, maar de stichting doet veel meer. Het zet niet alleen sterke rekenleerlingen in het zonnetje, maar helpt juist ook zwakkere rekenleerlingen vooruit. Sinds haar start, zijn honderden kinderen van gratis rekenbegeleiding voorzien. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven, die goed kunnen rekenen en hun kennis over willen dragen aan de jeugd, nemen vanuit Tur Ta Konta zwakke rekenleerlingen onder hun hoede en geven hen minsten 1 keer per week als tutor gratis begeleiding op school en sommigen ook thuis of bij de bibliotheek. Zij vinden het dankbaar en inspirerend werk en leerlingen gaan vaak met sprongen vooruit. Door de persoonlijke aandacht van de tutor, zo blijkt uit navraag bij de scholen, krijgen deze begeleidingsleerlingen ook meer zelfvertrouwen en leerplezier.

Bouwen aan een sterke natie

Het bestuur van Tur Ta Konta wil het aantal tutoren en het aantal scholen dat zij bedienen graag uitbreiden om te voldoen aan alle vraag. Rekenen is cruciaal voor de ontwikkeling van ieder kind, maar ook voor de vooruitgang van de maatschappij. Goede rekenaars hebben kans op beter werk en hoger loon en kinderen die goed kunnen rekenen, gaan bovendien eerder studeren en leiden vaker een succesvol eigen bedrijf. Gilbert Martina, Senior Managing Director van ENNIA en sponsor van de hoofdprijs, verwoordt het mooi wanneer hij uitlegt waarom ENNIA de rekenquiz al vanaf de start sponsort en blijft sponsoren in de toekomst: ‘The main hope of a nation lies in the proper education of its youth’. Met deze spannende, educatieve quiz kunnen wij, volgens Martina, met recht trots zijn op onze eigen jeugd!’.