Voor de meeste goede banen heb je een universitaire opleiding nodig

Hoe zorgt u er als ouder voor dat uw kind later kan gaan studeren? Studeren is niet goedkoop. Maar het is ook de beste investering die u een kind kunt wensen. We vroegen 3 ambitieuze studenten wat zij ongeveer kwijt zijn aan hun studie en hoe ze dit financieel geregeld hebben.

Aflevering: “Voor de meeste goede banen heb je een universitaire opleiding nodig”

Kathelyn, 1e jaars psychologie student aan de universiteit van Tilburg. Kathelyn is net achttien geworden. Ze is ambitieus en internationaal georiënteerd en is net begonnen aan de studie psychologie aan de Universiteit van Tilburg in Nederland. Na het halen van haar Bachelor-graad wil ze zeker nog een master-titel halen en misschien zelfs wel promoveren.
Kathelyn


Waarom wilde je na je vwo-examen gaan studeren in Nederland?

‘Ik wil verder komen in mijn leven en voor de meeste goede banen heb je een universitaire opleiding nodig.  Het was wel lastig kiezen tussen Nederland en Canada. Mijn vader is Canadees, mijn moeder is Curaçaose en mijn middelbare school was Nederlands.’

Hoe heb je je op je studie voorbereid?

‘Ik heb me lang voorbereid. Mijn vader heeft veel dingen uitgezocht, omdat ik druk was met mijn eindexamen en via mijn middelbare school ben ik op studiereis geweest naar Nederland. Daar heb ik een aantal universiteiten bezocht, die mijn voorkeur hadden, om er zo ook echt een gevoel bij te krijgen.’

Hoeveel kost jouw Bachelors studie per jaar?

Het collegegeld voor een Bacheloropleiding is in Nederland ongeveer 2.000 euro per jaar (= f 4.200). Daar komen nog extra kamerhuur, leef- en studiekosten bij. De meeste Bachelors-opleidingen duren 3 tot 4 jaar. Voor een Masteropleiding is het collegegeld hoger.


Benieuwd wat verstandig is om in uw situatie te doen? Of wilt u ook voor uw kind een studiespaarplan maken?

Maak een afspraak

  

Hoe financier jij je studie?

Voor studiefinanciering kon ik bij Stichting Studiefinanciering Curacao (SSC) en bij DUO terecht, een Nederlandse studiefinancierings-organisatie die precies weet hoeveel je moet lenen om in Nederland te kunnen studeren en leven. Ik heb het maximale leenbedrag bij DUO aangevraagd wat neerkomt op f 26.000 (€ 12.400) per jaar. Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Na mijn studie moet ik dat uiterlijk in 35 jaar terugbetalen, maar de rente is gelukkig heel laag. 

Overzicht van de studiekosten

Onderstaand overzicht toont de studiekosten, de financiering en de bijdragen van de ouders voor de studie per jaar. Onderaan staat wat de studie totaal heeft gekost met de totale bijdragen van de ouders en de totale schuld die door studielening is opgebouwd. De bijdrage van de ouders is het bedrag dat minstens beschikbaar moet zijn. Om de studieschuld te verlichten kan een hoger kapitaal worden zeker gesteld.

Ook sparen voor de studie van uw kind?

Hoe eerder u begint met sparen, hoe minder u per maand hoeft in te leggen om uw kind een goede studiestart te geven. Met Studieplan spaart u voor een gegarandeerd kapitaal. 


Meer over Studieplan


Lees ook de andere interviews: