Dr. Albert Schweitzer school rekent zich rijk

Afgelopen zondag kwam de Dr. Albert Schweitzer school tijdens een spannende finale van de Tur Ta Konta rekenquiz als winnaar uit de bus. Veertien rekenaars uit groep 8 namen het op tegen de rekenteams van het Berg Carmel college, de Johan van Walbeeck school en de HJA Schroederschool. Hoewel het team best zenuwachtig was in het begin, stonden ze samen sterk en sleepten ze de hoofdprijs van f 5.000 van sponsor ENNIA in de wacht. Jayden, lid van het rekenteam: ’Die hoofdprijs is geweldig, maar je doet het ook voor de eer.’

Dit schooljaar organiseerde Fundashon Tur Ta Konta voor het eerst een rekenquiz voor de leerlingen van groep 8 in het funderend onderwijs. Fans en kijkers zaten op het puntje van hun stoel tijdens de vier rekenrondes van de finale, die live door Telecuraçao uitgezonden werd. Met de quiz wil de stichting aandacht vestigen op het belang van goed rekenonderwijs. Gilbert Martina, managing director van ENNIA, juicht het initiatief van harte toe, temeer onderzoek aantoont dat goed kunnen rekenen cruciaal is voor de ontwikkeling van elk kind en de hele maatschappij.

Meedoen aan de rekenquiz heeft, volgens Juf Petra van de Dr. Albert Schweitzer school vele voordelen: ‘Voor onze leerlingen is het een geweldige ervaring. Ze leren goed samenwerken en stressbestendig zijn. Daarnaast neemt hun zelfvertrouwen toe en zijn ze goed op de EFO-toets (Eindtoets Funderend Onderwijs) voorbereid.’ De school besteedt veel aandacht aan het rekenen en werkt met de moderne rekenmethode ‘Alles telt’. Daarnaast worden leerlingen ook gestimuleerd om leuke digitale rekenspelletjes te doen. Juf Petra: ‘Voor ons is deze prijs een mooie bevestiging dat we goed op weg zijn met ons rekenonderwijs.

Yes, we gaan winnen!

Voor de rekenquiz moesten de leerlingen snel en slim hoofdrekenen, redactie-rekenen en meetkunde opgaven oplossen. Dat deden ze zelfstandig en als groep. Kirsten vertelt trots dat ze geen enkele fout maakte in de finale en Brend at al zijn zenuwen weg met chocola, waardoor het hem in de finale ook prima verging. Het feit dat de quiz live op televisie uitgezonden werd, vond het jonge rekenteam super spannend maar ook leuk.  Joel: ‘In de laatste rekenronde maakte de van Johan van Walbeeck school een fout met hoofdrekenen en wij niet.’ ‘Yes, we gaan winnen!’, dacht ik toen.

De jaarlijkse Kues Tur Ta Konta vestigt aandacht op de rekentalenten van Curacao. Daarnaast helpt Fundashon Tur Ta Konta met haar vrijwillige rekencoaches uit het bedrijfsleven en de overheid honderden leerlingen die juist zwak zijn in rekenen. Met een wekelijks uurtje extra rekenbegeleiding worden verrassend goede resultaten behaald en schieten de cijfers van zwakke leerlingen omhoog. Zo worden deze leerlingen ook gestimuleerd en beloond.

Voor de hoofdprijs van f 5.000, wordt nog een goede bestemming gezocht. De leerlingen van groep 8 maken zelf een plan en doen daarvoor onderzoek op een website, die allerlei schoolmaterialen verkoopt. De Dr. Albert Schweitzer School is supertrots op hun leerlingen en de eerste prijs die zij verdienden met de Tur Ta Konta rekenquiz. Juf Petra: We hebben er alle vertrouwen in dat ons succesvolle rekenteam met het prijzengeld van ENNIA iets moois uitzoekt voor de school.

Het Tur Ta Konta rekenteam van de Dr. Albert Schweitzer School bestond dit jaar uit de volgende leerlingen:

  • Joel Bos, Kenrick van Eps, Noah Kaper, Piya Rajwani en Jamila Hasselbaink van groep 8A onder leiding van leerkracht Petra Schilder-van der Helm.
  • Colin Bielsma, Jaden de la Fuente, Brend Kouijzer en Boris van Noort van groep 8B onder leiding van juf Gigi Murray-Anasagasti.
  • Emil Bergsma, Dario de Castro, Reuel-Jayden Stewart, Kirsten Redeker en Honeysha Hingorani van groep 8C onder leiding van juf Jessica van Musscher.