Berg Carmel College, een van de 4 finalisten

van de Kues Tur Ta Konta

Eilandbrede rekenquiz goed voor hele maatschappij

Aanstaande zondag vindt in de aula van de Universiteit van Curacao de zinderende finale plaats van de Tur ta Konta rekenquiz. Tijdens de quiz, die van 18:30 tot 19:30 live op tv-station Telecuraçao te volgen is, strijden vier scholen om de hoofdprijs van f 5.000, die door sponsor ENNIA wordt uitgereikt. Goede rekenvaardigheden zijn, volgens oud-premier en Tur Ta Konta voorzitter Etienne Eijs, niet alleen cruciaal voor de toekomst van elk kind, maar voor de welvaart van de hele maatschappij.

De rekenquiz voor leerlingen uit groep acht is een initiatief van de Tur Ta Konta stichting, die leerlingen met rekenproblemen helpt. Met haar rekenquiz wil de stichting leerlingen enthousiasmeren voor rekenen en wiskunde op school. Dat die enthousiasme er is, blijkt wel uit het feit dat maar liefst 27 scholen uit het funderend onderwijs, meededen aan de voorrondes van de quiz. Het Berg Carmel college, de dr Albert Schweitzer school, de Johan van Walbeeck school en de HJA Schroeder school kwamen daarbij als winnaars uit de bus met de snelste en slimste rekenaars. Naast de hoofdprijs voor de beste school ontvangen alle 48 deelnemende rekensterren aanstaande zondag een verrassing.

Naast het stimuleren van leerlingen, wil Tur Ta Konta de gemeenschap bewust maken van het belang van reken- en wiskunde vaardigheden voor de vooruitgang van Curaçao. Wetenschap heeft namelijk een sterke link aangetoond tussen de rekenvaardigheden van burgers en de welvaart van de gemeenschap als geheel. Wie goed kan rekenen heeft meer kans op beter werk en hoger loon. Een goed cijfermatig inzicht helpt ook in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij klokkijken, wegen, lezen van plattegronden, maken van inschattingen en goed omgaan met geld en leningen.

Goed rekenen legt een mooie basis voor vervolgonderwijs en stimuleert kinderen om te gaan studeren. Scholen zijn daarom blij dat Tur Ta Konta honderden kinderen van extra rekenbegeleiding voorziet. Leerlingen die wekelijks een uurtje individuele aandacht krijgen van een Tur Ta Konta vrijwilliger, stellen zich pro-actiever op in de klas, hebben meer zelfvertrouwen en nemen beduidend meer initiatief dan voorheen. Sinds haar oprichting heeft de stichting het aantal scholen en leerlingen dat zij begeleidt, fors uitgebreid. Desondanks zijn er nog steeds wachtlijsten helaas.

Rekenvrijwilligers gezocht

De stichting is daarom op zoek naar meer rekenvrijwilligers. Iedereen die het rekenen en wiskunde op HAVO 5 niveau of hoger goed beheerst, komt in aanmerking. Voorzitter Etienne Eijs: ‘We merken gelukkig dat steeds meer professionals interesse tonen en steeds meer bedrijven hun werknemers de tijd geven om aan ons project mee te doen. Onze vrijwilligers genieten van de vooruitgang die zij bij hun leerlingen zien en van de warme band die door de wekelijkse begeleiding ontstaat. Met slechts een uurtje van je tijd per week, heb je vaak al een blijvende, positieve invloed op de toekomst van een kind.’

Voor meer informatie over het Tur Ta Konta project zie www.turtakonta.com  of neem contact op met projectcoördinator Lulu Rozendal +(599-9) 528 39 07