Atleten volop in voorbereiding op de

ENNIA Curaçao International Triathlon

Triathlon: Een heerlijke verslaving

CURACAO ‑ Op zondag 29 mei vindt de ENNIA Curaçao International Triathlonweer plaats. Het betreft de zogenoemde ‘Olympische afstand’: 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. “Het is ‘slechts’ een kwart triathlon”, vertelt Curaçao en wereldkampioen Marlies Kort. “Maar het is een prachtige wedstrijd”, weet haar man en voorzitter van Team Endurance Curaçao, de enige triathlonvereniging die het eiland rijk is.

De afstanden van een echte triathlon – ook wel Ironman genoemd – dat is andere koek: 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en 42,195 kilometer lopen (een marathon dus). 

De geboren Zeeuwse Marlies Kort is regerend wereldkampioen op de halve triathlon, ook wel bekend als Ironman 70.3. Kort greep die titel namens Curaçao, vorig jaar augustus in het Oostenrijkse Zell Am See-Kaprun. Ze finishte in de categorie 40-44 jaar in een tijd van 4 uur, 42 minuten en 25 seconden. Die halve triathlon gaat over 1,9 kilometer zwemmen, gevolgd door 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen.Over het zwemmen deed Kort 31 minuten en 17 seconden, het fietsen kostte haar 2 uur, 39 minuten en 4 seconden en het afsluitende hardlopen deed ze in 1 uur, 28 minuten en 10 seconden.

“Je kunt je voorstellen dat ik hartstikke trots op Marlies ben”, zegt haar man Bas Zwaan (56), tevens voorzitter van de triathlonvereniging TEC. “Ze is een duursporter pur sang. Het zit haar letterlijk in het bloed.” Kort lacht. “Je mag het inderdaad bestempelen als een verslaving”, geeft ze toe. “Ik voel me psychisch en fysiek niet goed als ik eens een training moet overslaan. Mijn lichaam vraagt gewoon om deze inspanning. Elke dag.”

Kort is er vanzelfsprekend op 29 mei ook weer bij. “Ze is Curaçaos kampioen en die status wil ze graag behouden”, zegt Zwaan. “Bovendien vindt ze het gewoon heerlijk om wedstrijden te doen. Dit is een korte triathlon, dus de uitdaging zit er nu voor haar in om hem in een hoog tempo af te leggen.” Marlies knikt. “Het is de grootste wedstrijd van Curaçao, dus daar ben ik maar wat graag bij. Ik heb ook een titel te verdedigen, dus reken maar dat er flink wat spanning op zal zitten.”

Spanning? Staat Kort niet op eenzame hoogte op Curaçao? Ze denkt even na. “Bij de vrouwen wel, maar er komen ook buitenlandse atleten, dus ik wil me niet laten verrassen. Bovendien is het voor mij altijd een uitdaging om zoveel mogelijk mannen achter me te laten, haha. Nee serieus, je moet je ergens op richten natuurlijk. Op welke tijd ik inzet? Eeeh.” Haar man schiet in de lach. “Nee hoor, ze geeft geen tijd, dat doet ze nooit.” Kort beaamt dat: “Ik kijk gewoon hoe ik er die dag voor sta. Hoe gespannen ik dan ben? Nou, laat ik het zo zeggen: je hoeft me vlak voor de wedstrijd niet aan te spreken. Helemaal niet! Dan ben ik volledig in mezelf gekeerd. Ook Bas hoeft dan niks tegen me te zeggen.”

Crisismanagement

Kort is een topper in haar vak. Guido Kibbelaar mag als ‘recreant’ worden beschouwd. Toch is ook hij gespannen voor een wedstrijd. De 52-jarige atleet is de meest gelouterde waar het gaat om triathlonwedstrijden op Curaçao. “Ik heb aan een stuk of 50 meegedaan, denk ik”, vertelt hij. “Dat is dan inclusief de sprint-triathlons. Die gaan over 750 meter zwemmen, 15 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Dat zijn ook leuke wedstrijden. Waarom? Ja, waarom is het leuk om aan triathlon te doen, dat is een goede vraag. Ik denk dat het leuk is om verschillende disciplines binnen één sport te kunnen doen. Lopen alleen is toch vrij saai. Zwemmen en fietsen ook. De combinatie van die drie maakt het mooi. Maar geloof me: ik vind het niet altijd leuk hoor. Ik ben altijd blij als het er weer op zit, haha. En ik ben ook altijd bijzonder opgelucht als het zwemmen erop zit, want daar heb ik toch de meeste moeite mee. Verder denk ik tijdens het hardlopen zo na een kilometer of zes altijd ‘Guido, waarom? Waarom doe je jezelf dit aan?’ Haha, echt waar.”

Marlies Kort en Bas Zwaan herkennen dat gevoel. “Ik ben ook altijd blij als ik het heb gehaald”, zegt Zwaan. “Maar ik geniet bij vlagen ook wel tijdens de triathlon zelf, hoor. Zeker op Curaçao. Waar we nu de triathlon doen, dat is geweldig. Je zwemt langs de steiger, dan fiets je rond de Tafelberg – een gebied waar je anders niet kunt en mag komen – en vervolgens loop je langs de golfbaan. Prachtig. Maar er zijn ook momenten dat ik stuk zit, of dat ik me erger. Dat is vaak bij de overgangen. Van zwemmen naar fietsen en daarna naar het lopen. Als het materiaal dan niet meewerkt bijvoorbeeld, grrrr.” Marlies lacht. “Ja, of als je tegen anderen aan botst. Of dat het vreselijk heet is, dat het hard waait of je gewoon niet echt je dag hebt. Dat kan allemaal gebeuren. Het is vooral een strijd met jezelf, dat vind ik wel het mooie aan deze sport.” Bas Zwaam hoorde collega-duursporter Olaf Komdeur daar eens iets moois over zeggen. “Die heb ik altijd onthouden: ‘Meedoen aan een triathlon is een vorm van continu-crisismanagement’, zei hij. Zo is het wel een beetje haha.”

Grenzen opzoeken

Kibbelaar, Zwaan en Kort zijn alweer een poosje in training voor de Ennia Curaçao International Triathlon. “Ik train zo’n twee keer in de week”, zegt Kibbelaar. “En dan vooral op het zwemmen en het fietsen. Het lopen wat minder. Eigenlijk is het een slechte combinatie hè, fietsen en lopen. Het bijt elkaar een beetje.” Zwaan bestrijdt dat: “Vroeger was dat zo. Tegenwoordig niet meer. Veel wielrenners onderhouden hun conditie ook met lopen. Ik merkte het bij mezelf. Ik ben van origine een fietser, maar mijn fietsprestaties zijn beter geworden nadat ik veel looptraining ging doen. Cross-training, dus in verschillende disciplines trainen, het wordt tegenwoordig als heel positief beschouwd.”

Marlies Kort komt uit het hardlopen. “Ik ben na mijn middelbare school een jaartje in de Verenigde Staten geweest en daar heb ik het hardlopen ontdekt. Weet je wat zo mooi is aan lopen? Dat je er alleen schoenen voor nodig hebt. Waar je ook bent, je kunt hardlopen.Ik heb allerlei sporten beoefend, maar de duursport vind ik toch het leukste. Je hebt er niemand voor nodig en bent alleen afhankelijk van jezelf.” Kort groeide in Nederland uit tot een nationale topper die tweede en derde werd bij Nederlandse Kampioenschappen, tweede bij het NK veldrijden en eerste non-prof bij de marathon van New York. “Toen ik op Curaçao kwam wonen, herontdekte ik het zwemmen”, vertelt ze. “Ik heb in mijn jeugd 10 jaar aan wedstrijdzwemmen gedaan en dat gevoel keerde hier helemaal terug. Ging ik bij TEC meetrainen in het bad van LionsDive. Geweldig. Dan stapte ik ook vaak op de fiets om de natuur te ontdekken. En ja, zo kwam ik automatisch bij de triathlon terecht. Dat vind ik nu absoluut de leukste sport, inderdaad vanwege die verschillende disciplines, zoals Guido ook zegt.”

De regerend wereldkampioene gaat haar titel dit jaar niet verdedigen. “Het WK is nu in Australië. Dat wordt een beetje te duur allemaal en bovendien komt het werktechnisch ook slecht uit. Ik ga me dus proberen te kwalificeren voor het WK van 2017, dat wordt in Amerika gehouden. Ga ik daar proberen mijn titel te heroveren. Of dat lukt? Ja, ik word ouder, maar als je op niveau blijft terwijl je ouder wordt, verbeter je jezelf automatisch. Ik weet dat ik nog harder kan. Ik blijf gewoon mijn grenzen opzoeken.”

Dat doen Guido Kibbelaar en Bas Zwaan ook, op hun manier. “Ik ga voor een tijd van 2 uur en 30 minuten”, verklapt Zwaan wél zijn ambitie. “En ik wil ook deze triathlon gewoon weer volbrengen”, lacht Kibbelaar. “Dat is altijd mijn enige doelstelling. Ik zal blij zijn als het zwemmen erop zit en ik zal helemaal blij zijn als ik over de finish kom. Dan is mijn dag weer helemaal geslaagd.”

TEC en CTA

Curaçao kent zijn eigen triathlonbond: de Curaçao TriathlonAssociation (CTA). De bond wordt voorgezeten door Carinne Jaënsch, maar werd opgezet door Leo Wolters begin jaren 90. Onder de bond hangt één vereniging, Team Endurance Curaçao (TEC) en daarnaast heeft de bond ook individuele sporters van andere takken van sport als leden. Bij TEC is Bas Zwaan de voorzitter en binnen de vereniging houdt men zich niet alleen bezig met triathlon, maar ook met andere duursporten, zoals Run-Bike-Run en Aquathlon (Swim-Run-Swim). “De belangrijkste aktiviteit van TEC bestaat uit het organiseren van trainingen en wedstrijden”, zegt Zwaan. “Dat gaat hartstikke lekker. De duursporten zijn echt ‘booming’ op Curaçao. Kijk bijvoorbeeld ook naar de massale deelname aan de KLM Curaçao Marathon. Wij hebben als TEC nu zo’n 80 leden en we groeien steeds door. Dat is natuurlijk erg prettig. Als lid van TEC heb je recht op deelname aan de door TEC en CTA georganiseerde zwem, bike- en hardlooptrainingen. Bovendien kun je als TEC-lid tegen sterk gereduceerde tarieven clubkleding aanschaffen die je voor triathlon nodig hebt. We zijn blij met onze rol in de samenleving en hopen de komende jaren de duursport op Curaçao nog verder te kunnen bevorderen in samenwerking met de CTA en andere clubs waar we nauw mee samenwerken.”

ENNIA Curaçao International Triathlon

Op zondag 29 mei is het weer zover. Dan staat de Ennia Curaçao International Triathlonop het programma. Plaats van handeling is St. Barbara Beach & Golf Resort. De wedstrijd geldt als officieel Curaçaos kampioenschap triathlon op de Olympische afstand. Er zullen zo’n 30 tot 40 teams deelnemen met in totaal een slordige 100 individuele triathleten. De winnaar van vorig jaar, Gaetan Fetaud uit Sint Maarten, komt zijn titel verdedigen. Hij won vorig jaar in een tijd van 2 uur drie minuten en 57 seconden. Renze Postma uit Aruba werd destijds tweede, op ongeveer anderhalve minuut van de winnaar. Derde ‘overall’ was toen Marlies Kort in een tijd van 2 uur, 17 minuten en 11 seconden. Ze werd daarmee Curaçaos kampioen bij de vrouwen en ook zij zal haar titel dit jaar verdedigen. Casper Camps werd Curaçaos kampioen bij de mannen in een tijd van twee uur, 22 minuten en 36 seconden. Hij eindigde als vijfde overall. Verder hebben zich al triathleten ingeschreven uit Nederland, Venezuela, Aruba en St. Maarten.

Vorig jaar deden er ook 32 zogeheten ‘relayteams’ mee. Die teams nemen ‘in estafette’ deel. De ene zwemt, de andere fietst en een derde loopt. Trinary Ruby won vorig jaar de Ennia Curaçao Triathlon op die wijze.

Om alles in goede banen te leiden gaan er zo’n 50 vrijwilligers aan de slag. Om 11:00 uur is de prijsuitreiking en daarna is er tot 15:00 uur is er een DJ die voor de muzikale omlijsting zorgt op het strand van  St. Barbara Beach & Golf Resort. Voor de atleten is er gratis massage geregeld.