Nederlands

Vakantie preventietips

 
Download de Vakantie Preventietips hier


TIPS VOOR EEN GOEDE REISVOORBEREIDING


1. Vertrek in goede conditie

Stop al een paar dagen voordat je vertrekt met werken om uitgerust op reis te gaan, zodat je meteen vanaf de eerste dag van de vakantie kunt genieten, zonder eerst drie dagen bij te moeten komen van de stress door het harde werken.

Ga je in het buitenland op reis met de auto? Dan is het extra belangrijk om uitgerust te vertrekken om ongelukken te voorkomen!


2. Anti-inbraaktips voor thuis

 • Vermeld niet op social media of je antwoordapparaat dat je met vakantie bent.
 • Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.
 • Vertel de buren dat je met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post kunnen zorgen.
 • Plaats tijdens je vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van jezelf of die van de buren.
 • Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen zodat het huis een bewoonde indruk maakt


3. Informeer het thuisfront

Informeer minimaal één thuisblijver over je vertrek naar het buitenland. Zorg dat thuisblijvers beschikken over belangrijke gegevens, zoals het vakantieverblijf, polisnummers van verzekeringen, kopieën van paspoort en rijbewijs, vluchtnummers etc.


4. Maak een checklist

Voorkom dat je belangrijke documenten en spullen vergeet als je op reis gaat. Dit komt nog weleens voor tijdens alle hectiek voor vertrek. Maak een checklist, zodat je daar geen zorgen over hoeft te maken.

 • Paspoort, controleer geldigheidsdatum.
 • Reis- en zorgverzekeringsdocumenten.
 • Bankpas (deblokkeer de limiet voor buitenland vooraf), contant geld, creditcard.
 • Vliegticket.
 • EHBO-set.
 • Sla belangrijke telefoonnummers op, niet alleen op je mobiel want die kan je kwijtraken.
 • Eventuele medicijnen.
 • Goed opgeladen mobiele telefoon met eventueel extra portable oplader.


5. Kopieën

Zorg dat je altijd in het bezit bent van kopieën van belangrijke documenten. Als je paspoort bijvoorbeeld wordt gestolen, kunt je sneller een vervangend reisdocument aanvragen als je een kopie kunt overhandigen. Je kunt kopieën meenemen op vakantie, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook naar je eigen e-mailadres sturen. Dan kunt je ze overal ter wereld inzien.


6. Vergelijk uw zorg- en reisverzekering

Het kan zijn dat kosten verzekerd zijn op je reisverzekering en op je zorgverzekering. Het kan daarom verstandig zijn je zorg- en reisverzekering te vergelijken. Als je toch ziek wordt is het fijn dat je verzekerd bent. Je hebt daarvoor een reisverzekering. Een reisverzekering is een verzameling van dekkingen die vaak ook in andere verzekeringen gedekt zijn. Medische kosten in het buitenland zijn bijvoorbeeld beperkt meeverzekerd in de basis zorgverzekering.


7. Lijst van ziekenhuizen

Als je ziek wordt op vakantie wilt je graag goed en snel geholpen worden. Maak vooraf een lijst van ziekenhuizen op je bestemming. Zo kun je in geval van nood snel handelen. Zorg ook dat je het nummer van ENNIA Noodhulpverlening bij de hand hebt.

8. Last but not least: sluit een reisverzekering af

Vier redenen waarom een reisverzekering noodzakelijk is

 • Je verzekert je voor medische kosten in het buitenland, die tegenwoordig buiten de verplichte basis ziektekostenverzekering vallen.
 • Je verzekert je voor kosten van een onverwachte en vroegtijdige terugkeer.
 • Je verzekert je voor schade, verlies en diefstal van je reisbagage en bezittingen.
 • Je gaat op vakantie en wilt zorgeloos genieten.

Voor een klein bedrag kun je een groot verlies compenseren. Mocht er iets gebeuren, dan heb je geen financiële zorgen. Met een ENNIA reisverzekering is een vakantie extra ontspannen.

ENNIA Reisverzekering

 • Eenvoudig af te sluiten.
 • 24/7 online ook met tablet of mobiel.
 • Ruime dekking, zie dekkingsoverzicht.
 • Kortlopende reisverzekering al vanaf f 1,75 ($ 1) per dag.
 • Doorlopende reisverzekering al vanaf f 130 ($71) per jaar.
 • Tot op de dag van vertrek en zelfs nog in de vertrekhal van de luchthaven.

Overweeg ook een annuleringsverzekering als vooraf veel veel uitgaven zijn gedaan voor de reis. Dan ben je verzekerd tegen de financiele gevolgen van annulering, onderbreking of vertraging van je reis.

 

TIPS TIJDENS DE REIS


1. Blijf alert

Reizen is soms vermoeiend. Wachten hoort vaak ook bij de reis. De combinatie kan ervoor zorgen dat je minder alert bent. Of dat je even wegdommelt tijdens het wachten. Zorg dat je (hand)bagage zo dicht mogelijk bij je hebt. Je kunt een tas of rugzak bijvoorbeeld ook met een touw of riem je zelf vastmaken. Op deze manier word je wakker als iemand aan je spullen komt.


2. Meest gestolen bagage

Let vooral op je spullen als je gezellig op een terrasje zit of in een drukke stadsbus bent. Voorkom teleurstellingen. De bagage waar de meeste problemen mee ontstaan zijn:

 1. Mobiele telefoon
 2. (Zonne)bril
 3. Fotocamera
 4. Koffer
 5. Kleding


3. Dichtbij is beter

Je grote bagage hebt je niet altijd direct in het zicht. Over kleinere spullen heb je wat meer controle. Probeer waardevolle en dierbare spullen zo dicht mogelijk op het lichaam te dragen. Zorg in ieder geval dat je altijd geld en je belangrijke papieren op een veilige plek bij je hebt.


4. Dure spullen

Draag je dure spullen, zoals bijvoorbeeld je telefoon, camera en tablet niet te opvallend. Laat dure sieraden of gouden kettingen gewoon veilig thuis.

 

5. Doe altijd aangifte

Mocht er toch iets mis gaan, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. ENNIA heeft dit nodig bij de beoordeling van je schade.

 

HYGIENE TIPS TIJDENS REIZEN

Een reis naar het buitenland betekent een andere omgeving, andere mensen en andere gebruiken. Daar geniet je van. Maar die andere omgeving kan er ook voor zorgen dat je ziek wordt of gewond raakt. 1 op de 5 reizigers wordt ziek op vakantie. Wij geven je graag wat tips om deze risico’s te beperken.


1. Schone handen

Diarree op vakantie is vaak het gevolg van besmetting door contact van je handen met bacteriën. Was daarom je handen regelmatig. Of maak ze schoon met ontsmettingsdoekjes of een antibacteriële handgel.


2. Drinken en eten

In het buitenland is de hygiëne soms anders dan thuis. Let daarom op bij het eten. Er is een reizigersmotto: kook het, was het, pel het of vergeet het. Zo verklein je de kans dat je ziek wordt van bacteriën in voedsel. In de meeste landen is het kraanwater anders dan thuis, drink daarom niet uit de kraan maar gebruik drinkwater uit de fles.


ENNIA Noodhulpverlening tijdens reizen en vakanties

Wanneer je tijdens je reis of vakantie hulp nodig hebt, is 1 telefoontje naar onze Noodhulpdienst al genoeg. (Alleen geldig voor klanten met een ENNIA zorg- en/of reisverzekering).

Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om je te helpen!

Bel ons op T: (+ 5999) 434 3999, indien er geen verbinding is gebruik dan +599 9 670 4800.

Probeer altijd je polisnummer bij de hand te houden, en noteer van te voren de plaats en het telefoonnummer waarop je te bereiken bent. 


REIZEN MET HUISDIEREN

Neem je tijdens je reis een huisdier mee hou dan rekening met de invoereisen van je land. Bijgaand een paar sites met informatie over reizen met huisdieren:

 

REIZEN MET MINDERJARIGEN KINDEREN

Als een ouder alleen reist met een of meer kinderen, of een van de kinderen met een ander reist is het raadzaam de papieren hiervoor op orde te hebben voor een snelle persoonscontrole bij de marechaussee. Zie hier voor meer informatie.